大學 大專 冗員討論區 (9)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
打得又唔算, 而家留係度都係為啖氣 (個人原因), 同埋因為住得近
係暴大兩年幾,我睇住office走左2x個人..
以前係火雞因為條team細 (非MBA),得4個人, 係我個junior位無得升無prospect先會兩年換一次人咁濟 (我做左差唔多三年, 而家諗返都覺得on9..)
而家係暴大係多左機會 (即係多左野做), 一年飛一至兩次, 外加接近無限OT (禮拜六日經常有突發狀況, 閒日我甚少俾自己OT, 七點前一定走), 我而家仲放緊2018-19嘅time off,AL接近未放過。
跟住自己成日都會諗, 大家都係拎咁多人工, 做咩要做到自己咁辛苦? 做到咁不如出返去做corporate啦,完。
今年仲要開始讀master,再攰多兩錢重。
所以如果大家真係覺得收咁嘅人工,過住一啲接近corporate嘅生活,仲要隨時禮拜六日要有event / 有堂要跟的話,唔駛諗work life balance呢三隻字。
有無其他非bschool EOI/II 可以分享下工作/ 生活?
火雞MBA聽聞自從黑人肥哥哥programme director / associate dean遠走馬來西亞之後,就開始進一步變成地獄,但詳情唔敢肯定,因為都係聽返部份火雞MBA黎暴大MBA嘅同事講 (包括我阿姐),然後大家如果而家搵工,見到火雞MBA係咁請assistant officer / officer,就應該估到佢地好缺人…
暴大MBA其實都…樓上個post講左都費事講太多了…
唯有希望下年一月出ranking會好返少少
貪錢就唔做大學啦。
來來去去都係果幾堆人,點唔點相都無乜所謂。
又唔係講啲咩衰野,全部都係fact有得查證。
樓上咁多個post都話MBA係大伏,有幾伏/ 係唔係真係伏都要有個人出黎大概講下咩情況。
唔止MBA,根本而家好多擁抱大陸嘅taught master都會煩緊下年條數。今年香港咁嘅情況下年唔慌好得去邊。
你話呃飯食我又真係唔敢同意,好多同事都真係拎個心出黎做野,做到企係度都繼續做,你估真係貪人工多咩。
對於年輕人 / fresh grad黎講,商學院係一個幾好磨練嘅地方(如果你想係呢行練到好打得),係其他department / office / ***Project team做野隨時真係燃燒青春同時間,日日都唔知做乜。係商學院日子係會過得有意義少少,但係如果你係求每日9-5:30咁千祈唔好揀商學院。
重申多次: 你要追求錢千祈唔好做大學,睇呢個post都可以慳返。

洗濕左個頭有啲難走。
都大致上同意嘅,身體差左呢個就梗架喇 (又未致於爆肝咁誇張,不過真係多左好多奇怪病痛)。
「好多野做黎唔知為乜」-> 某程度上同意,上面越想streamline個workflow,就好似越多野做咁。想斷捨離但係好多野都斷唔到,
好少上黎留comment因為之前一路keep住peak season,呢幾日好少少一路由8追到黎post 9,覺得真係間間大學一路cut資源,越黎越多老鬼退休,就開始請新人->新人頂唔順走->繼續請人->然後無限loop,無人跟得足跟得熟野,呢個循環真係好差、亦都唔係淨係商學院問題…
同各位巴打絲打講下,基本上你有手有腳肯捱,商學院support role (UST assistant officer / officer / CU Clerk/ PC) 都會請架喇。
謝前輩指教。
其實都係邊等升 (都係叫我等啦果啲廢話) 邊儲錢移民。
由頭到尾都無老實過哈哈。
好彩做左咁多年都有學生撐,唔係真係食得屎。
試過交埋糧單都唔請,所以真係咩都有可能。

純粹想了解吓, 令我唔駛心思思
FG返左一個月社福界 人工算高但辛苦
如果以想轉呢行換來hea d 唔洗輪更為原因是否不智
已知道人工將會有大下降
或者應該問升職條路係唔係foreseeable
有冇巴打知 poly d temporary位 contract period中間 有冇人工加 如果加係唔係跟point 跳
咁ust undergraduate office 比起MBA係咪一樣大鑊?
Officer 究竟幾錢人工起?做到咁.....
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞