大學 大專 冗員討論區 (9)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
但其實pt應該仲少位? 因為被做緊AT TA嘅人搶哂

利申 之前搵工都有諗過做AT TA 但聽人講好辛苦
但做完Admin之後 下年可能會搵下AT TA
要睇報咩科,但如果現職AT,TA又有學校校長出信報既話,咁基本上都收硬,我識幾個人都係咁(不過佢地全部都係讀ou)讀完之後學校都有教席比佢地

辛唔辛苦就睇學校,又啲真係hea到傻
但係就預咗人工會好低
有個文職嘅tg
t.me/SitOfficeFellows
本身讀緊幼教pdge,讀咗一年搵唔到教席搵咗份v記做住先。做TA真係預咗低人工又多嘢做,係咁ot
你會唔會再搵下幼教教席?我識好多人做幼教做做下都話辛苦,之後直頭轉埋行

做Ta人工低又冇前途,我如果唔係要讀degree都唔會做ta做幾年咁耐諗住過埋年就同佢講再見
就係見無,想睇下有冇人想一齊成立
夠7個人就可以
thanks thanks
其實係要讀完兩年pdge先有牌呀,所以就算我要搵都剩係搵到ta咋,坦白講做幼教其實得起薪點高,之後一直都係二萬幾,頂盡都唔夠三萬,但就做到狗咁。同埋年資帶唔走,好多年資高的老師為左份人工留舊校,被校長睇死一定唔走,啃哂豬頭頭骨,真係好慘。
下 原來咁架?
我識人而家做緊AT 佢話無一日準時收工
不過捱埋個PGDE可能會好啲 即係要捱三年時間

所以幼教真係唔易做
依家啲學生又難教,啲家長又西
除非真係好有熱誠,如果唔係都係另尋出路好
最慘既係辛苦讀完搵唔到教席個下...
所有時真係好睇彩數
本身做緊AT TA有得教嘅話
咁就大機會轉正搵到教席
都未必嫁,如果你間學校好似我間幼稚園咁收生唔夠,咁就gg了
係呀,好多做左幾年的同事都諗住趁後生轉行
只可以話現職+有pgde既機會係大啲,但唔係100%
就算原校比你教都係合約多,好少perm位
唉條條路都行唔通咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞