Tomix/Tomytec N-scale 鐵道/車道情境模型

796 回覆
30 Like 1 Dislike
好係唔係水貼同要自己剪架喎
我剪左出黎,但貼紙d膠好似溶左,甩唔到後面張紙出黎

另外岩岩入坑買左盒4275,好靚
你盒野好耐歷史?好似真係張貼紙痴左底
應該係啦,係carousell收返黎

買咗tomix n700s 8卡, 上坡轉彎成日出軌,屌
請問想入坑,應該點樣起手好?

我見主要都係兩個品牌
一係kato ,一係tomix
上網有人講,kato無太多複雜嘅軌
但其實我預計自己最多都係
雙軌(for 雙火車)+高橋
唔會太複雜
其實係咪揀kato 都夠呢?
因留意到網上講始終kato真係多產品D

總括黎講
最基本係咪先入咗Kato套山手線入門套裝呢?

唔該晒
你無諗住再擴建路軌是但一套都得,如果玩玩下又想轉下,tomix路軌多啲款揀
軌道類花款我覺得tomix多d,建物類仲有埋tomytec
至於車如果你入坑係想買通勤車既話,就建議買kato
因為tomix通勤車標配唔係密連形車勾,要另外俾錢買,都唔平
想問下用緊DU101-CL控制器,開燈制變左做動力制係咪壞左?
先唔該晒上面兩位巴打解答

依家開始構思個layout
要預位置

小弟上tomix見到D例子
心目中係想類似咁
但可惜我無佢咁大地方
得900mm x 1600mm
請問大家覺得如果頭頭尾尾減幾件路軌
可唔可以做到呢?

唔好意思,小弟新手
請問通勤車係指…?
車款名?
改一條牽一髮動全身
最好就搵個software整
搵唔返之前用過果個
不過見依個好似啱用
http://www.scarm.info/index.php?l=en
自己研究下
好似香港地鐵果啲咁
企位多過坐位
行果啲路線通常站與站之間距離比較短
唔好意思,小弟得mac 機
請問有無for mac app可以推介?
https://apps.apple.com/jp/app/railmodeller-express/id1008811516
免費版好似淨係可以用50件嘢
利申 都係無用過
唔該晒巴打
我研究下先
謝謝
係咪已經入唔到?
唔記得之前係咪入左呢個,得好少人冇乜討論

建議直頭開過個post,反正推唔郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞