點解「消防員」獨有道德光環?

187 回覆
44 Like 69 Dislike
連登幾時變到咁道德塔利班 做消防一定係預咗有危險性 唔係話份糧包殉職 而係份糧係for佢地辛苦付出+每次行動嘅風險嘅回報 消防因為救市民而殉職係值得尊重 但係似乎吹奏得太過份 有人指個問題出嚟就俾人圍插 上面仲要扯到去家教 屌 我上撚咗fb?

正解

根本古典哲學野
幾百年前已經有人指出問題亦都有人解答咗
唔明點解有啲人用緊21世紀物品,但思想仲停留係幾百年前

消防員多咗粒魚蛋
而其他同樣值得多粒魚蛋嘅冇
所以要攞走消防粒魚蛋
而唔係俾多粒俾其他人

用錢嚟衡量一個人嘅所有價值感覺有啲可悲
消防員多咗粒魚蛋
而其他同樣值得多粒魚蛋嘅冇
所以要攞走消防粒魚蛋
而唔係俾多粒俾其他人

用錢嚟衡量一個人嘅所有價值感覺有啲可悲

根本唔同層次
再講都曬氣
最慘係佢哋憤世嫉俗到咩都定性為 偽善/道德塔利班
點證明係「額外」?

出左事下下有人畀一千幾百萬安家費,仲唔係「額外」?

有咩工種有呢個禮遇?

佢有權每次一出事就向人收?
人哋俾我又當係我收入?
咁稅局咪肥肥?

所以我咪覺得籌錢畀安家費係無需要既。

Job description有冇叫你尊重老闆?
而你又有冇?
呢個社會有潛規則,你可以企硬話冇需要點點點,不過最後輸嘅係你

潛你老母
你老母 你老婆
奉獻俾老闆享用
算唔算係職場潛規則

你公司有咁嘅潛規則?
你咁都接受到?
點證明係「額外」?

有咩工種有呢個禮遇?

人哋俾我又當係我收入?
咁稅局咪肥肥?

而你又有冇?
呢個社會有潛規則,你可以企硬話冇需要點點點,不過最後輸嘅係你

潛你老母
你老母 你老婆
奉獻俾老闆享用
算唔算係職場潛規則

喂你真係冇改錯名喎
成副撚樣咁喎
人地想尊重邊個關你地撚事咩
覺得自己好理性咪自High飽佢囉
開post質疑人地同情心會顯得自己高人一等?
又唔係迫你捐錢,又唔係傷天害利
都唔明點解而家咁多人鍾意開哩d無謂post
仲要嘈足十幾廿頁
到底係我老左定而家d人真係咁得閒?

有咩工種有呢個禮遇?

人哋俾我又當係我收入?
咁稅局咪肥肥?

而你又有冇?

潛你老母
你老母 你老婆
奉獻俾老闆享用
算唔算係職場潛規則

喂你真係冇改錯名喎
成副撚樣咁喎

又係樓上咁講既
咩叫潛規則 有你就要接受?

咁我咪問你公司有冇囉
呢啲post睇左咁多個真係覺得好恐怖

一邊破壞民主社會既基礎核心,普世價值,即係道德觀

另一邊要求有民主自由/言論自由既既待遇

任何一個因為救人而出意外既人都值得我地尊敬,唔理有無不自量力個啲無謂野

如果救人仲會受到批評而令到其他人唔願意去救人,香港好快就會變到好似大陸人咁冷血無情

無論點都好,做岩既事,都應該值得讚揚
連登幾時變到咁道德塔利班 做消防一定係預咗有危險性 唔係話份糧包殉職 而係份糧係for佢地辛苦付出+每次行動嘅風險嘅回報 消防因為救市民而殉職係值得尊重 但係似乎吹奏得太過份 有人指個問題出嚟就俾人圍插 上面仲要扯到去家教 屌 我上撚咗fb?

正解

根本古典哲學野
幾百年前已經有人指出問題亦都有人解答咗
唔明點解有啲人用緊21世紀物品,但思想仲停留係幾百年前

開呢個問題嘅人真係好戇鳩,咩叫人工預咗 救人嘅時候佢真係會有生命危險,佢唔救人又唔會冇人工嘅,下下縮沙我相信好多個消防員都會,佢地都有讀過書明白危險性,唔係像有些工作因為唔知自己危險性衝出去做,點解我地讚揚下冇縮沙嘅人

利申:我冇支持佢哋玩性愛遊戲
我諗樓主唔係想屌消防有光環 而係想屌你地班偽善撚呀

消防員絕對唔係要犧牲自己生命去救人 工作內容上絕對無寫過 如果寫明的話俾幾多錢你都唔做啦 消防員殉職通常都係因為人為失誤或者意外先會發生 屬於高危工作 殉職定性為「工業意外」

問題就係 地盤工日日咁多工業意外 死嘅死 傷嘅傷你班偽善撚有做d咩 睇完就算 連講句rip都未必有啦
依家消防死左 又籌錢又起人底 唔見你話地盤工人為左起樓俾你地住 犧牲自己條命 點解?

我都明白的確某d職業特別受尊重 好似消防咁 呢個係普羅價值觀 但樓主就係想你地一視同仁D

我都明呀!所以我都冇捐錢俾消防員
好似迷你倉單嘢我都覺得做多咗,咁啱果一期有個工人死左冇人理i
其實你諗下有咩工作係會同英勇、勇敢、使命感、保障生命財產有關?

你份工需唔需要有以產既特質?

警察
呢啲post睇左咁多個真係覺得好恐怖

一邊破壞民主社會既基礎核心,普世價值,即係道德觀

另一邊要求有民主自由/言論自由既既待遇

任何一個因為救人而出意外既人都值得我地尊敬,唔理有無不自量力個啲無謂野

如果救人仲會受到批評而令到其他人唔願意去救人,香港好快就會變到好似大陸人咁冷血無情

無論點都好,做岩既事,都應該值得讚揚

點證明係「額外」?

有咩工種有呢個禮遇?

救人係特別受尊重 職業冇貴賤一定係呃鳩人架啦
但個人都幾唔鍾意呢種方式手段
下下一有事就電視傳媒一齊谷盡佢
轉個手就開始玩籌錢募捐
真係有呢個須要??
點證明係「額外」?

有咩工種有呢個禮遇?

救人係特別受尊重 職業冇貴賤一定係呃鳩人架啦
但個人都幾唔鍾意呢種方式手段
下下一有事就電視傳媒一齊谷盡佢
轉個手就開始玩籌錢募捐
真係有呢個須要??

咁關消防咩事?
係宜家D傳媒風氣問題
反而屌消防唔應該有光環?
消防員係救人 入職已經知本身有機會為人而死都仲做 其他多數都係為工作而死 姐係為自己多
道德上一定係捨己為人高尚d

人工包左。有何高尚

1)你肯定人工包到?依家係死左喎,佢屋企人無左經濟支柱喎,例如,每個月俾多萬幾蚊你但三年後你永遠唔可以做野返工你制唔制
2更加重要既係人命可唔可以咁樣買起?答係既話唔該自己諗下同大陸人有咩分別(當然我可以俾一大堆ethics 既argument 你)

講得出咁嘅野
點會知咩係ethics

我逼佢救人就唔ethical 姐
自願救死左關咩道德事
做議員預左比人抽水、鬧、身敗名裂

做明星預左唔可以有私隱

做cs / 待應 收得份人工預左比客無理取鬧

呢d典形「食得咸魚抵得渴」既奴性思想仲要毒害幾多人
認同樓豬話入職前要考慮清楚
所以當我諗到要比人玩屎眼就不了
咪又係「份糧包埋」嘅概念
平時講咩民主、言論自由姐,話做消防自己揀,你都可以揀去二三線城市避世架
你咁講,做飲食冇得屌客麻鳩煩啦
你咪撚屌啲金器/名牌sales/地產搵大陸人錢呀,人地食得咸魚抵得渴呀嘛
根本行山嗰兩個平衡風險唔出門就乜事都冇,咁都唔可以話佢問題。
你地仲記唔記得,大帽山落雪成地冰舖面,條港女屌差佬:條命我自己嘅!咪一撚樣,on9,一味走反就岩咩
做議員預左比人抽水、鬧、身敗名裂

做明星預左唔可以有私隱

做cs / 待應 收得份人工預左比客無理取鬧

呢d典形「食得咸魚抵得渴」既奴性思想仲要毒害幾多人

的的確確「食得咸魚抵得渴」

消防本質就有危險。出入都係生死關口。

你入得學堂,阿sir已經講解得好清楚。

其他行業都一樣,當差會畀人射低、當兵會戰死、做醫生可能有不知名新病、做電力廠會爆炸、挖地鐵會死、修橋補路都會死、起樓起電纜又會死…………

如果要大愛講犧牲……請大家每次都要籌期。

正如巴黎你就rip,唔該黎巴嫩都請rip
因為消防員係救人英雄囉
咁都唔配有光環
你份工會用生命救人?
三萬蚊買得起人條命去救你?
消防員肯 就係真英雄

救人係英雄。

咁醫生救人都係英雄

法官維持法治精神又係咪英雄?

金管家局維持7.8匯聯又係咪英雄?

醫生救人會豁出去用自己條命去救人地條命?
法官維持法治又會用自己條命去救人地條命?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞