點解「消防員」獨有道德光環?

187 回覆
44 Like 69 Dislike
屌d人講到差佬份工好似唔危險咁 有咩事咪又係報警

邊個話猶差唔危險?
猶差個形象點解咁差唔係冇原因架喎
屌d人講到差佬份工好似唔危險咁 有咩事咪又係報警

咁的確近二十年,黑警危險性大大減少。

無左ak47悍匪,黑警安全過以前。
They are well paid for it

Agree.
試下將人工減到1萬2
睇下有無咁多為民請命
試下將人工減到1萬2
睇下有無咁多為民請命

同樣,睇下有無咁多人維持治安
如果話消防員嘅全部回報係薪金+福利+道德光環,樓主點睇?

咁招聘果陣應該寫明:

「因公徇職,或有安家費。」

而家籌錢嗰筆安家費係政府俾?

樓主仲未答我
如果話消防員嘅全部回報係薪金+福利+道德光環

道德光環唔係淨係你講嘅安家費
最憎d死仆街講話係消防員份糧包埋
仆你個街人地份糧包埋殉職死架
試下將人工減到1萬2
睇下有無咁多為民請命

咁解釋到啲咩?
消防員唔可以為咗份人工?
為咗份人工就唔可以有人尊重?
消防員係救人 入職已經知本身有機會為人而死都仲做 其他多數都係為工作而死 姐係為自己多
道德上一定係捨己為人高尚d

人工包左。有何高尚

1)你肯定人工包到?依家係死左喎,佢屋企人無左經濟支柱喎,例如,每個月俾多萬幾蚊你但三年後你永遠唔可以做野返工你制唔制
2更加重要既係人命可唔可以咁樣買起?答係既話唔該自己諗下同大陸人有咩分別(當然我可以俾一大堆ethics 既argument 你)
其實好睇係咪hae 做, 就算受薪都可以hae 救架啦,佢肯捨己為人,係值得比光環.

但至於安家費,, 我覺得on9囉
消防員係救人 入職已經知本身有機會為人而死都仲做 其他多數都係為工作而死 姐係為自己多

人工包左。有何高尚

1)你肯定人工包到?依家係死左喎,佢屋企人無左經濟支柱喎,例如,每個月俾多萬幾蚊你但三年後你永遠唔可以做野返工你制唔制
2更加重要既係人命可唔可以咁樣買起?答係既話唔該自己諗下同大陸人有咩分別(當然我可以俾一大堆ethics 既argument 你)

講得出咁嘅野
點會知咩係ethics
試下將人工減到1萬2
睇下有無咁多為民請命

咁解釋到啲咩?
消防員唔可以為咗份人工?
為咗份人工就唔可以有人尊重?

我無話唔駛尊重
只不過覺得over左
入職前知道人工待遇係包埋危險事情
唔好彩死左係不幸但唔需要講到英雄為民請命咁
樓主呢d標準港豬所有野都用錢去衡量所以冇乜好嘈
同d港女去餐廳食野飯話餐飯我有畀錢點解我要尊重d待應廚師一樣
另外,

香港勞動市場係自由既,你覺得值博率唔夠高既大可以唔做。點解次次出事都要籌款畀安家費呢?

知法犯法,白抖2年人工都仲可以收安家費,點解殉職冇

咁招聘果陣應該寫明:

樓主仲未答我

就係我覺得光環無需要
有糧出工全部都唔需要尊重, 因為包埋受氣
呢D大陸人先有既心態

人工包左。有何高尚

講得出咁嘅野
點會知咩係ethics

ethics幾錢斤?
點證明係「額外」?

出左事下下有人畀一千幾百萬安家費,仲唔係「額外」?

有咩工種有呢個禮遇?

你死左都可能有
睇下你點死法
點證明係「額外」?

有咩工種有呢個禮遇?

你死左都可能有
睇下你點死法

跟據連登仔既邏輯,得消防員先值得咁既禮遇
去check下人地個平均壽命啦
好多都因為肺癌鼻煙癌唔長命

人地拎條命去救人
其他人尊重佢地又唔抵得呀?

講埋d垃圾類比
現代醫生會醫醫下人意外冇埋條命?
最多咪冇左份工

仲有 安家費唔係人地request架
你想要嘅咪講下你咩職業
等你為份工冇左條命睇下大家有冇需要幫你籌旗囉

人工包左。有何高尚

講得出咁嘅野
點會知咩係ethics

ethics幾錢斤

得啦你已經證明左呢樣野 同你無需要再討論

咁招聘果陣應該寫明:

樓主仲未答我

就係我覺得光環無需要

唔係問你覺得需唔需要
而係話所謂道德光環係佢回報一部分
點證明係「額外」?

有咩工種有呢個禮遇?

你死左都可能有
睇下你點死法

跟據連登仔既邏輯,得消防員先值得咁既禮遇

邊個咁講過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞