點解「消防員」獨有道德光環?

187 回覆
44 Like 69 Dislike
唔係佢獨有道德光環
只係另一紀律部隊太無道德反襯到佢有光環

其實只係一單「工業意外」。

每個工種都有佢獨特危險性,入職之前都清楚、了解、明白同接受。

而資方係厘定有關人工果陣都充份考慮左呢個因素。

唔明點解佢地額外需要一個道德光環。

無錯好多工種都有獨特危險性,而亦都好多人因為呢種危險性而產生意外死左。
但係你有冇諗過你指既好多工種既意外其實係人為疏忽
搞到附近既人或自己(意)料之(外)死亡,簡稱不幸啦。
但係消防員每次行動代表住佢地會因為一啲意外或人為意外受傷或死亡...

同埋唔該你地啦咩叫人地份人工包呀...雖然我唔否認可能真係有人為左份人工去做消防...但係即使佢hea做佢亦都要為左某樣事物入去啲有已知危險隨時發生意外既地方。

人地呢種有危險係明面上加暗地裡。

按你既講法消防因工殉職都可以因爲佢自己疏忽 錯判低估在場既嚴重性
地盤工一樣可以因爲老細度縮無做好安全配套而死

兩種唔同性質囉好無,地盤老細度縮係你老闆正一仆街。
錯判低估,上次迷你倉單野可唔可以話錯判低估呀?
我入火場冇人同我講你老母有人收埋啲易燃物品係個倉
又唔申報出黎...

火埸或意外現場你永遠唔會知道有啲咩潛在危險等緊你
上一刻可能四面都係火 但可以通過,下一刻有火閃出黎。
唔係佢獨有道德光環

下?

你意思系得紀律部隊先可以有道德光環?
救急扶危。無他,大家都考慮到對社會既貢獻,你咪諗下猶差,保險狗,地產狗,美容雞死左有冇人可憐

咪又係收人錢財替人辦事 消防員又咪係打工仔
係香港咁多年唔係連捨身成仁都未聽過下嗎
而家消防員為救人死咗喎
市民捐少少錢支持佢份情操都要屌道德光環
而家命換命呀人工點包呀
你打得‘獨有’都知你偏頗/無知到不得了。
為錢嘅話
D消防個個走去做差佬啦
人工高 又冇咁辛苦 又唔洗搵命博
樓主嘅講法否定哂所有抱負嘅消防
唔係佢獨有道德光環

下?

吓?
跳左線?
唔係佢獨有道德光環

下?

佢只係拿兩大紀律部隊黎比。

而家籌錢嗰筆安家費係政府俾?

樓主仲未答我
如果話消防員嘅全部回報係薪金+福利+道德光環

道德光環唔係淨係你講嘅安家費

就係我覺得光環無需要

唔係問你覺得需唔需要
而係話所謂道德光環係佢回報一部分

而家就係講緊唔應該咁煲法。

道德光環最終轉化做安家費

以前邊有籌到咁多安家費架。

咁都唔係怪消防員掛?
你咪直接屌籌款嘅人?
但係礙於社會嘅壓力你又唔敢出聲

我出個POST咪就係問緊,點解佢地獨有道德光環LOR

主動選擇捨生取義點解唔可以有光環?
有危險自保係生物天性
佢選擇唔跟隨天性,而跟據理性選擇去救人
即係依家你好肚餓,面前有碗屎同碗飯
你食左碗屎留碗飯畀人咪有道理光環囉
違反天性唔係人人做到
其他工種多數都係為糊口
最多咪停留係肚飯食飯急屎放屁呢啲層次
生物跟隨天性行動有何道德可言?
其實消防員有無光環 唔係你同我話事
唔係 你份工合約上面寫住

係成個社會既人 經過普世價值 同埋 事實去判斷

“救人你覺得係份工黎啫”
“合約既錢包埋你會有風險會死架啦”
“捐咩錢啫你地都多鳩餘”

你講呢d係你既自由
你眼中得工作 合約 同埋 一樣野值幾錢
無問題

捐錢籌錢俾佢家屬
根本就只係對殉職消防員既一點心意

駛撚你去磅重值幾多錢咩 on9仔
你老母生你果時 份合約有叫你去咁做咩?
去check下人地個平均壽命啦
好多都因為肺癌鼻煙癌唔長命

人地拎條命去救人
其他人尊重佢地又唔抵得呀?

講埋d垃圾類比
現代醫生會醫醫下人意外冇埋條命?
最多咪冇左份工

仲有 安家費唔係人地request架
你想要嘅咪講下你咩職業
等你為份工冇左條命睇下大家有冇需要幫你籌旗囉

唔見你幫下港豬澳大橋死左最少廿幾個工人出下聲
佢地一樣拎條名出黎做

又黎d唔啱嘅類比 想搬個龍門去邊?

建築工業意外你覺得佢地係預左一定有
仲好勇敢咁去做?

迷你倉嗰單消防係有敢死隊
而且係真係返唔到黎
有邊份工當有一個情況係去到講明你好大機會會死 你仲會做?

仲有 咁依家唔通個題目講緊消防
我就要講哂世界上所有工種先可以表達到?

冇人講過因為意外死嘅人唔可憐
因消防明知危險性咁大 大家尊重佢地 又唔啱呀?
因為消防員係救人英雄囉
咁都唔配有光環
你份工會用生命救人?
三萬蚊買得起人條命去救你?
消防員肯 就係真英雄

救人係英雄。

咁醫生救人都係英雄

法官維持法治精神又係咪英雄?

金管家局維持7.8匯聯又係咪英雄?

人地無話唔係

但救人的確係英雄,殺人就係邪惡,呢個係普世價值

救左毛澤東就係英雄 殺左甘地就邪惡 呢d咪單一思考既傻西價值囉

你都要標明「毛澤東」「甘地」呢d大人物
唔係nobody
又點可以套用到個價值觀?
你呢d先叫單一思考

姐係你雙重標準?
警察就有道德光環?打人都叫岩???
答啦死黑警
唔係佢獨有道德光環

下?

其實只要你係為左救你唔相關既人而犧牲左
我就覺得值得有呢個光環。
為救人而死 同 工業意外 係2樣野黎
消防員人工唔夠黑警高
有d人真係為使命感而做
如果為人工 做黑警仲好啦
屌 原來係假膠
你覺得唔值得俾咪唔好捐囉 無人逼你
最憎d死仆街講話係消防員份糧包埋
仆你個街人地份糧包埋殉職死架

樓主成日話士佬死 地盤工人死
有幾多個的士佬 同地盤工人係為左幫人先去做架?佢地邊個唔係為左份糧呀?
一個為救人,一個為人工
咁都可以拎黎比
唔係佢獨有道德光環

下?

系你老母 字都未撚識寫
有d人就係奴性太重
咩都用錢去衡量
樓主成日話士佬死 地盤工人死
有幾多個的士佬 同地盤工人係為左幫人先去做架?佢地邊個唔係為左份糧呀?
一個為救人,一個為人工
咁都可以拎黎比

心智未成熟,講條鐵呀
嗱 唔好有人對號入坐
大人都可以心智未成熟既
唔係得消防員有道德光環
如果有警察英勇殉職
一樣有咁多人會去關心同想幫手
如果有清道夫掃街個陣比車撞
一樣係會好多人去捐錢
如果有建築工人係工作緊既時候 做足哂所有安全措施
但因為意外而死
一樣係會引起關注

同樣 消防員做錯事 都會受人批評
唔係職業既差異問題
而係以事論事 你話意外大火殉職 可能無咁多人會去關心
但今次係可以避免既意外

例子:港豬澳大橋咁多工業意外,連登仔有「關心」過?籌期過?

唔好成日講點解其他人冇光環,你當一個獨立事件去推論點解今次事件消防員唔值得被尊敬,人地先會信服。
唔係佢獨有道德光環

下?

我都覺得無必要比較
但事實係紀律部隊佢地兩個最大, 觀感上一個表現好差 就會令到另一個正常都變到好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞