見習航空交通管制主任SATCO 2019

665 回覆
21 Like 4 Dislike
無得分享,教唔到,練唔到,佢地有專用嘅考試tools
普通野,唔洗準備。
2019 入職嗰班 basic course 都唔去 NZ/UK,畀咗 AA 個 aviation academy 做
而家 flight training 去邊都仲未知
Cut cost cut到咁
追番post
大部分人講緊paper1/2完後 直到paper5都冇得去廁所
Guidance note/email 係講到明可以去
只係no time will be compensated

同埋考試安排咁柒
係要同公務員考試組
同埋考評局反映
其實唔太關民航處事

黎種未做到個位 就已經代入哂個角色
引用類比 為制度護航
甚至以大眾都做到 點解你做唔到為理據既留言
睇到有啲驚
你要咁講冇得好講
咁啲rules係民航處定還是考評局定呢
你都話冇得補時
係民航處唔俾任何人補時定係考評局呢

我冇代表任何一方
你絕對有權向任何party投訴
最終vert去邊度我冇答案
依家講緊係考試安排既執行問題
唔係試場指示設定既問題
搞番清楚個邏輯 冇人不滿緊啲規矩既本質
我都同意係執行嘅問題,唔覺其他試場有人咁大反應,咁應該係該考場處理手法唔太好,應該向考評局反映。
而監場收到指示40分鐘同email寫50分鐘問題,就係民航處問題,應該向民航處反映。
呢啲out source咗俾考評局
除咗份卷內容
其他應該都係考評局自己guidance
未入試場前,我見到6004考場好多人揸住野飲,又咖啡又性,我當下都諗係咪大家都有大膀胱,定以為個試好似cre咁考完一份卷就放人出去
果然一考完paper 1&2就成個試場既人都舉手要去toilet
唔係話馬後炮,但考呢個試之前都google 過個post,次次都幾個考場一齊考都估到多人爭,paper 同paper 之間d break得半個鐘,收卷點卷派卷都唔知有幾多時間剩。
就算有toilet break,咁多考生實排隊排到傻。所以考前2個鐘已經唔飲水驚去廁所
考試既安排唔好就一定,不如大家反映一下造福以後既考生仲好
考完paper 1&2之後係有俾人去廁所,係由paper 3-5先無
flight training 應該研究下tender點寫...
去澳洲英國美國菲律賓都有可能

而家training 1st-year 會做曬ATC同pilot training
2nd-year 既大半年會做specialized rating training
specialized rating training
之後分你去唔同地方跟師傅做, 冇問題就ATCO III
所以少於兩年時間
6001? 天水圍香島?
Ching西利西利
Lol乜原來係咁
我而家先知屯元天都有試場
住屏山但係派咗去大圍考
但我個考場,係每個 break 都有放人去廁所,
監考一點齊答卷,就會派下一場考試既野,
派好就會同大家講下一場要幾點開考,而家會有 break 但要留係位,問幾多人要去廁所
跟住睇有幾多人舉手就分批放人去
考完 paper 1&2 係最多人舉手,果場好似去兩輪都去唔哂,監考都話跟住份卷好短時間,完左會再安排人去
跟住 paper 3 & paper 4 既 break, 去廁所人數都唔多,好似都去得哂,同埋每次放第二/三輪人去廁所時,佢都會提隊次幾點會開考
所以我地每份卷都準時開準時完
我覺得完全係個監考識唔識安排問題,唔係啲咩 guideline, 啲人有冇心理準備唔去得廁所既問題

利申 : 我就坐定定考哂咁多份,考完先去廁所既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞