[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (15)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
冇fuck the popo同二零一九
講得咁好聽,又唔比榮光上榜等大家有得投?
其實首歌贏咗又點,五大訴求又唔會即刻有,商台更可能不被續牌
咁人話又上?人話咁白又唔驚?之前雨傘又上?雙重標準?咪就係有唱片公司/有歌星唱同冇嘅分別囉!佢唔講你敢投我敢頒呢句都冇咁嬲

叱咤投票一向都係反映嗰年最多人有共鳴最令人關注嘅人與事,今年投票本來就已經完全政治化,最終決定取消頒獎禮,續牌問題都可能係其中一個原因,但明知係自己個台ban左首歌都仲要咁講真係好假
首先拎人話黎比根本冇得比,唔係有冇歌星唱嘅分別,而係榮光本身已經超越咗一般流行曲嘅意義,政府係怕呢首歌嘅存在嘅,因為佢散播某種政治意識形態;再者,點肯定榮光有冇「歌星」唱?

另一個問題係首歌上唔上到,拎唔拎到奬,對香港實際前境,目前運動嘅影響有咩作用呢?
仲有上唔上邊首歌有冇得投都唔係第一年發生啦。如果上到榮光,同人話可能互相𠝹票,最後比其他歌贏
準備破產
贏唔贏、贏左有咩用等等唔係我想講嘅重點,純粹覺得森美段解釋好un耳,記者係問榮光首歌,佢就話你敢投我敢頒,但事實係唔係香港人唔敢投,係連投嘅機會都冇,因為閘都入唔到

另外我話冇歌星唱係指派台版本,除非你覺得hocc嗰班其實有份唱,但既然冇出名就冇理由assume佢有
點解一定要俾先
年中大把好聽嘅歌都上唔到,903鍾意上邊首就上邊首㗎啦
講真真係唔覺有咩好屌,唔鍾意就唔好聽,就係咁簡單
利申:唔聽
年中大把冇歌星唱/不知名歌手唱嘅歌都上到啦
根本唔關事,你叫商台點解釋都冇用,唔通佢地播邊首唔播邊首又要逐首同你解釋咩
況且佢講你敢投我敢頒同佢地唔上首歌係冇衝突㗎喎,佢地又真係冇試過投完唔敢頒,只不過你投嘅歌一定要係上榜歌咁解咋嘛
商台又唔係政府,使鬼理民意咩,唔鍾意就罷聽罷睇罷投,到最後冇人聽佢地睇佢地都係佢地自己承受後果咋嘛
原來新城都開始左投票
屌903既人有幾多真係聽開903?
大部分連叱咤點玩都唔知
係咪冇得投小明 定係我眼殘無睇到
根本903頒獎禮同而家選特首一樣
由dj 派台同谷air play
港豬對呢種假普選非常熱衷
願榮光個地位洗唔洗仲care叱咤呀
咁都要騎劫埋
收皮啦屌你老母
人話明顯高質勁多 推到拎最歌
kkbox嗰啲獎會唔會公平啲
屌你啦我話一句903你屌我老母,痴撚線!我只係講吓對森美段説話嘅感想,明明唔係香港人唔敢投,係佢地唔敢上,佢掉轉黎講我覺得反感都唔得?!咁撚大反應做乜9?

你講得啱,願榮光團隊將首歌派得台就係想「騎劫」個頒獎禮,但連登係咁叫人投最喜愛要投最黃歌手難度又唔係騎劫?人地唔騎得你地為捧自己偶像就騎得?雙重標準都咁就咪撚講到自己幾支持本地音樂啦
最後榮光上唔到榜冇得投,人話上到榜有得投
夠十萬個Like可以投最歌
都唔知邊條on9傳出嚟但又咁多人信
MIRROR成員姜濤最近推出第三首個人作品,Ian亦帶來好消息:「我嗰首會1月出,已經錄好咗。嚟緊一年會出自己歌,自己寫為主。希望自己嘅歌會有其他歌手唱。」Ian十分期望再開個人演唱會:「上次檔期問題剩係開咗一場,而家諗返有啲意猶未盡。」

拿,連登叫人我最喜愛投最黃歌手呢,我就唔同意嘅,杯葛藍歌手就一定,但與其投最黃嗰個,我會寧願喺黃嗰堆裡面揀今年表現最優秀嗰個,個人就投咗On仔嘅。
點解投黃歌手唔叫騎劫?因為人地本身真係流行歌手,除咗表態支持場運動之外,本年度喺流行音樂方面都有交到功課,盡咗歌手嘅本份。
《願榮光歸香港》呢?首先,呢個係一個流行音樂頒獎禮,而《願》一定唔係流行曲先。呢點本身已經顯示咗《願》出現喺叱咤頒獎禮係一個錯誤。何況雖然任何人都可以拎任何歌去派台,但即使首歌派咗台,甚至受到民間廣泛追捧,亦唔等於電台一定要熱播。你可以屌電台小圈子黑箱作業,但都要留意返呢個頒獎禮本身就係商台自己搞嘅分豬肉遊戲,「我最喜愛」一直都唔係叱咤嘅重點獎項,每年都只係擺喺最尾做點綴。佢地絕對無意亦冇需要反映/回應民意,因為佢地唔係政府,你唔鍾意嘅話可以杯葛呢個電台同頒獎禮,而唔會對你有絲毫影響。正如一間餐廳餐單唔啱你口味你都唔會迫佢改,最多咪唔食囉,佢冇生意執笠都係佢嘅事咋嘛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞