[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (15)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
繼續

召集所有聽廣東歌既巴絲

一齊傾下廣東新舊歌,新碟舊碟,演唱會音樂會,share廣東歌資訊

舊post
[廣東歌] 香港流行音樂討論 (14)
https://lih.kg/1185682
新碟

林二汶 - 初音 The Beginning of Sound (25/10)

01. 最後的信仰
02. 守破離
03. 解語花
04. 超友誼
05. 愛情是一種法國甜品
06. 餓
07. 初音
08. Yeah

許廷鏗 - 拾 (29/10 電子平台 5/11 實體CD)

1)荒廢之綠洲
2)偽人
3)單數
4)四書五經六欲七竅
5)招數
6)將心比己
7)我們與愛的距離
8)雪糕
9)你可能未必不喜歡我
10)十 [ 拾 ]
呢首呢

Blaster - 嗄嘻呵唏
https://youtu.be/5uRalRXGVVQ
Juno 其實係咪唔再玩董折個故事?
出果幾首歌都咩關係
773312 話佢係機械人就算?
773312已經講咗唔會入the album
會係kay新project嘅第一首歌
咁即係 the album 一首歌都未派?
唔係
今年佢兩個嘅其他歌都屬於the album
只係唔似上年咁有曬storyline 比較似啲零碎嘅小故事(好似係)
有冇機推過5000likes
今年The Album and the rest of it派台歌曲包括:
1. 黑盒 - 麥浚龍/韋羅莎
2. 寂寞就如 - 麥浚龍
3. 其實寂寞 - 謝安琪
4. 廢話 - 麥浚龍/謝安琪
5. 偷情的禮儀 - 謝安琪
6. 情感的廢墟 - 麥浚龍
7. 忘記和記 - 麥浚龍

大碟未推出作品
1. 字典與聖經 - 麥浚龍/林嘉欣
2. 我們的基因 - 謝安琪
3. 我在陽台上看你 - 謝安琪

773312將收錄謝安琪下一隻個人專輯
就係上面果堆歌都好似無咩故事性咁
睇文案啦
留名
馮允謙新歌《尋找白金漢》KKBOX已經上架
個series 好正
唔知點解無人理

其實係ok嘅,可以考慮買依隻碟
但係硬係覺得佢同啲歌嘅connection好似好弱咁
似歪文同唱片公司幫佢諗題材,佢只係負責唱
唔夠感情,technic又未至於可以彌補到依個不足
但其實聲音導航係佢作曲,full moon party同呢首都係佢同人合寫,創作參與度都算高
舊年寰亞得一個獎咋,今年仲唔掃番幾個就真係執得啦!!
今年寰亞啲歌算高質
寰亞簽咗好多有潛質既人
#NowPlaying 一秒 #林欣彤 (Mag Lam) #KKBOX
https://www.kkbox.com/hk/tc/song/rgU00T75pAKgYFpygYFpy0XL-index.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞