HK01分化撚真係勁 一個加泰集會就引到你割

400 回覆
1564 Like 54 Dislike
我先唔理「加泰集會」係岩係錯,講返「兄弟爬山,不分不割」先。[size=4]我地維持到幾個月既原因係乜?就係各有各做,鼓勵人自發去做,而唔係叫人唔好做乜做物,你唔鍾意可以唔參加,而唔係柴台。[/size=5]

HK01 打手同某些分化撚,係好想炒起加泰集會既對立,利用「得失美國」作為藉口玩分化,要你地為左拗「應該唔應搞集會」、「提唔提加泰兩個字」,消耗大家行動既意志

如果你覺得做乜野更加好,你快d去做,而唔係叫人放棄,或者要人一定要跟你方法做,呢個就係「兄弟爬山」。我一直都唔滿意民陣,但自6月9號起,基本上民陣每個遊行集會我都有去,亦都會叫人去,有時聽到某d人台上講既野,我都未必同意架,但我就係持秉持「不分不割」既原則參與。

加泰集會搞手劉穎匡已經清楚交待集會主題,係呼籲西班牙和平處理示威,譴責警察暴力,認為冇人應該因為政見坐監,亦都講明「對於加泰是否獨立,我地唔會、亦唔應該有立場。因為呢個係加泰人既事,唔到外人插手」。d 分化撚成個話「唔應該支持人地搞獨立」既原因已經唔成立,仲係到拗埋乜野「唔好提加泰個名」、「唔好舉加泰旗」之類既野,真係縮骨過d太監。

之前夠有人話「裝修」會令美國暫緩審議《人權法》,結果「裝修」繼續,參議院議程並冇減慢,甚至快左。根本「裝修」與否並非重點,美國根本唔 CARE。美國唔會因為d小事而影響《人權法》甚至對港政策。美國對港政策唔會因為部份香港示威者聲援加泰而動搖,係某d小學雞「國際磚家」先會誇大其辭。

加泰係歐洲最繁榮既地區之一,不論係經貿、工業、文化都係,成個社運係好多專業人士、知識份子、中產參與,呢班人係最關心國際政治,香港人以人權立場連結加泰人民,從道德、從民間外交角度都係冇錯既。

HK01 同分化撚係好鍾意利用你地對「討論提倡獨立會激嬲邊個」、「做乜乜會民意逆轉」、「做乜乜會得罪美國」(以前會話「激嬲共產黨」)去打沉大家既行動,大家應該保持足夠既信心同意志,唔好畀分化撚動搖。

要記住兩大原則:
1. 自己唔好放棄
2. 唔好叫人放棄
要記住兩大原則:
1. 自己唔好放棄
2. 唔好叫人放棄
我同意召集人係一心想爭取人權同抗警暴

但如果呢刻有個更完美嘅解決方案
就係攪全球抗警暴集會,包括埋加泰
而佢依舊偏執自己嘅諗法淨撐加泰,
放棄㴝巴嫩智利等警暴嚴重嘅地方
都係偽善同自私

咁就可以避免網軍攻擊/ 中共spin獨立風向,
仲可以聲援多個國家make noise光環
又少爭議性,又撐人權

而家唔係要割手足/ 加泰
係避免被攻擊同失焦
記住:
我地維持到幾個月既原因係乜?就係各有各做,鼓勵人自發去做,而唔係叫人唔好做乜做物。
連波台都恥笑緊CC台
好心班細蚊仔進步下
個核彈射落自己度
睇唔到有理由要支持
各路人馬唔好走向極端,唔好衰俾支那01睇
要記住兩大原則:
1. 自己唔好放棄
2. 唔好叫人放棄
agger
你絕對係割佢地,人地明明係想要聲援加泰,連結當地人民,你為左果d根本唔存在既「理由」,乜野 spin 風向都講得出,根本係多餘。

裝修夠有五毛 spin 風向啦,spin 風向有停過咩?

就正如我講,你鍾意聲援㴝巴嫩、智利都得架,去做,連結所有人受壓迫唔會有錯,但你個做法係乜?為左淡化加泰咋,唔好扮道德撚啦。
支持加泰理由好簡單,fight for freedom and human right
反警暴
香港真係唔慣言論自由,好鍾意自我審查
無必要聚焦加泰可以變成全球民主自由集會,舉乜嘢國家嘅旗都可以總好過單單舉加泰旗好容易被用黎作文。
搞手有名有姓,想擴闊主題嘅人一係咪直接聯絡劉穎匡,一係咪自己再申請囉,唔使營造到人哋唔聽講係要搞加泰嘅
但據我了解,本土派本來就對加泰政局多啲跟進開,佢哋focus on加泰都好合理。唔知提出加地區嘅手足又有否對於黎巴嫰、智利等主題做過下功課,了解人哋歷史、民情、近年政局,免得到時講錯嘢輕則貽笑大方、重則唔小心得罪返人?而且如果其他主題嘅分享得好少嘅話,咩跨國集會焦點最後都係會落返佢哋本身想搞嘅加泰度所以話加主題嘅手足其實係要更小心
點解加泰單野係入01數?出左文?
今時今日仲俾01帶風向唔掂喎
三毛作大咗咁耐裝修嘅破壞,都影響唔到法案喺美國國會凱歌猛進
咪繼續屈鬼屈獨囉,香港有利用價值嘅你裝修極佢哋都話見唔到暴力畫面
係出咗兩篇啊
做左都唔割
潛台詞係唔贊成,但唔會因為咁而割蓆
咁唔代表唔可以勸阻,你搞返清楚先
true,咁簡單既道理都唔明,仲講乜鬼國際戰線呢
佢哋而家直情唔係勸阻
係懶係嘢咁話「淨係加泰,其他呢?有一個你唔理就係虛偽」,逼人要乜都識曬先搞得活動嘅真虛偽
一嚟你要搞一係自己搞,一係聯絡人哋合作,唔好喺度齋噏唔做然後話人死要搞加泰
二嚟人哋就真係科勞開加泰嘅事情,集會時有咩介紹到呢啲冇得呃。但到底問人理唔理印尼智利厄瓜多爾黎巴嫩嘅人,本身又熟唔熟呢啲地方嘅政情同歷史呢,我好懷疑。根本唔係真心想其他地方嘅手足都有同樣coverage,而只係想借佢哋過橋鬧加泰集會手足,仲可以包裝返話人偽善,呢種諗法真係好醜陋
大家可能唔記得《願榮光歸香港》果陣,都有一班人話「唔好唱」、「d詞唔岩音」、「唔好叫佢做『國歌』,咁係畀五毛 spin 到」,結果根本係乜事都冇,仲好成功。

難道大家叫《願榮光歸香港》做國歌又唔怕畀人「有位入港獨」?事實只係分化撚利用你地既「無助感」、「恐懼」、「六四宿命論」去打擊你既意志!
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞