求理性討論杯葛區選

141 回覆
7 Like 69 Dislike
重點係根本就冇人講得出投左票個壞處係邊,唔投票點樣幫到你推翻政權先?老實講如果你諗住完全唔靠制度入邊嘅人幫手可以喺條街度衝擊下就推翻個政權簡直係痴心妄想。如果唔係有議員/準議員去世界各地講香港嘅情況令全世界睇住,而家黑警已經實彈放題啦
直情杯到無人選 (票站失效嗰種) >連唯一所謂公投都無認授性> 議會失效
清 明知會俾人屌都開po
我地傾吓好無?
杯到無人選?班保皇真係多得你唔少 又冇對手同我爭 自動當選輕輕鬆鬆
投一張票晒你幾多時間?依家又唔係叫你投完票就返屋企瞓覺,就算佢九成機會係毫無意義,咁都冇壞處吖。即係如果六合彩第一張係免費嘅,大家都知無意義,但係幾乎係零成本,咁何樂而不為?

如果照你嘅邏輯,今時今日啲狗官官腔到仆街,Er sir擺明擘大眼講大話,咁記者都冇佢嘅功能㗎啦,咁影低啲罪證黎把撚咩

如果你想說服人,不如列出唔投票有咩好處,投咗票點樣阻止你繼續出嚟抗爭,咁先有討論嘅空間
次次聽到 聽日見 101見 1020見 都好撚灰
唔係個個都有下次
你睇下民主黨有幾多人選先啦,泛民一向dfc 區選,又hea 做地區工作,咁咪投連登仔、建設連囉

689果陣個個都anyone but cy ,咁點解唔鼓吹anyone but 保皇黨

你明知泛民被選出嚟一定被統戰,咁點解唔用一票增加中共成本,而要去送一票比佢呢

雖然保皇黨收皮後一定會出現獨立派vs 反獨派\泛民出賣港人,但係止少有進步

聯合次要敵人打到主要敵人
//「元朗區議會黃偉賢議員就元朗721無差別襲擊事件,在會議上動議要求成立獨立調查委員會,其中包括支持監警會徹查各界對警察的各項指責及成立對話平台等。議案最終以7票贊成、22票反對、2票棄權否決有關動議。

「其中贊成的議員包括:陳美蓮、杜嘉倫、黃偉賢、麥業成、李月民、鄺俊宇以及湛家雄;而反對的議員則包括鄧家良、楊家安、袁敏兒、梁明堅、鄧慶業、鄧卓然、蕭浪鳴、陸頌雄、鄧焯謙、姚國威、劉桂容、文美桂、文家駒、黃煒玲、馬淑燕、呂堅、梁福元、梁志祥、鄧鎔耀、郭強、趙秀嫻及程振明;陳思靜及王威信表示棄權。」

連調查721白衣人襲擊都反對或者棄權,元朗人在區議會選舉仲俾呢班人連任,就真是集體墮落了。
//

https://www.facebook.com/chuhoidick/posts/2428486987217211

仲未明?
淨係呢啖氣已經夠理由要贏區選

知唔知幾百個每個月拎緊政府十萬嘅力量/資源有幾大?
你覺得呢班人廢改變唔到香港冇問題
但將每個月幾千萬射落海、送比建制買蛇齋餅粽
又喺關鍵時候比佢地否決權
係幾撚大鑊、輸撚到仆街呀DLLM
你有能力封哂全港幾百個票站唔比人入
你自己上面講議會都失左效 咁做咩仲要咩唔好投票黎令到議會失效
最簡單問題係你始終答唔到投票比唔投票更有害既理由係咩
同埋如有區選100%建制拎哂 呢件事對呢次運動有咩益?
咁下轉立法會呢?又係要唔投呀?
否。決。獨。立。調。查

你係咪文盲DLLM
呢個方法喺上屆區選立會大選都唔知講過幾多次啦
以前咁樣做,以為而家仲會work?呢場運動帶嚟嘅政治覺醒,令唔少人走出同溫層,明白政府對生活嘅涉獵範圍有幾廣。啟蒙下,幾多新政黨新嘅獨立候選人走出嚟參選,為嘅就係要踢走呢班親共撚,最大程度地削弱佢哋嘅政治資本同埋影響力。

上次香港人喺雨革後頹咗五年,以前笨柒咗,呢次唔會——
以 後 都 唔 撚 會。

最後仆街啲講句,你呢個時勢講啲咁嘅嘢,俾人誤認你乃甚屌鳩你五毛都不為過。
咩為之贏咩為之輸先
唔好一味用煽情言詞催眠自己
有機會我地攞資源
減低對面既資源
點解唔做
一個人唔投票係無事發生
全香港人唔投票 國際上係好大件事
成個政府完全無市民支持

投票無得fc 記唔記得啲票箱係民建聯office出現
定係諗住選舉結果衰咗先棄議會?
人人都想聽日就慶祝勝利, 但係咪真係可以?
到底想贏定係轟轟烈烈咁打一場?

民主運動又有幾多可以短時間分到勝負?
用年做單位係好好, 而用N個十年更常見
五毛confirm

你真係唔識架喎
個飯唔好食 絕食

goodest logic and pull
Sor我眼訓了 聽朝再傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞