求理性討論杯葛區選

141 回覆
7 Like 69 Dislike
區選 副本之一黎啫
無話過all in之後其他唔做
任何有利嘅棋局都要贏

don't think it simple
推!
一票唔投區議會
話狠知你獨立、保皇、販民
販民係自己友
唉 除咗講呢啲
可唔可以話我知點解要投票呀
少咗咁又點
當年蔣介石
歷史又要重複
投票有咩利呀..
問題係你都講唔出投票個壞處係邊,而家冇人講過你投左票就係認同佢個制度。

好簡單咁講,如果上一屆立法會選舉個個好似你咁諗,鄺仔冇立法會議員嘅銜頭,六月你已經俾人搜身搜到仆街啦。如果譚文豪唔係議員啲狗就一早拉鳩左佢啦仲俾佢拖時間俾你走。

我唔係神化泛民,只係指出制度入邊有啲比較有良心嘅人都有佢嘅用途,依家我哋身為弱勢,小小機會都要攞到盡先有可能贏。
議員就梗係和理非架喇,唔通敢犯法衝?
但起碼有一定地位,可以「包庇」下我地,報紙都要登佢地既講話(雖然一定盡量少報)
No Sir!
我係真心想討論 都好多人傾比我預期中好哈哈
信唔過泛民,唔等如向建制投降

放棄選舉=放棄香港
好簡單呢個就係一個公投
首先不割不督不分化,我當你係真心先
我淨係計黃絲先,你要知道而家香港和理非比例係多過激進/勇武,有好多人心諗手渣住一票要運用,咁果批自自然然會投票,跟本無可能做到你講呢樣野,結局就只有保皇狗更多議席,你咪睇下隔離馬交議會咩樣?
我自己都好唔滿意選舉制度,但簡單d睇,主張杯葛或者x區公投的黨派,最終係選成點?
只可以向泛民施壓
政府一取消區選
泛民總辭
毓民講左好多年
比起壞處 我覺得更多嘅係無意義
因為立法會已經無功能 主席大曬 全部建制
你都識講上屆立法會啦 今時唔同往日
軍政府下無人有光環
無佢地入去屌下>傳媒唔報>無人知>玩撚完加速x2036
有一點其實我好睇唔過眼
就係出黎選個班有幾多個真係有係呢場運動付出過?
前線手足每次出去搵命搏
但係有好多去選既人
最多係冷氣房到睇live就當參與左

出面抗爭緊 打緊仗個陣就係到擺街站
消費呢場運動 利用手足既血汗去爭取政治本錢
我明白每個人係今場運動有唔同角色
但係咩都冇付出過既人
我真係好睇唔過眼呢d人既所作所為
所以我先想傾 如果傾完主流都係想投
咁我都會投 始終最壞情況係有啲投有啲杯
但明明選咗咁多年都係咁嘅樣
所以先想傾吓點解要堅持投
知唔知區議員人工同辨公室每月有幾多資源?
知唔知元朗區就係比班垃圾鄉黑建制區議員否決左獨立調查721?
幾咁荒謬

幾撚多資源 幾大權
你依家話唔要送比對家?
係咪ON9兼弱智?

冇錯淨係區選唔會令香港大變革
但踢走班建制已經令阻力大減
仲要明明贏硬嘅唔要

算把啦3毛/ON9智將
你呃唔到人
買個保險

唔投係攬炒唔到對家,只會自炒,自炒完一切維持原狀,區議會繼續成為建制大水喉

我明最好梗係每人一拳推翻政權,咁呢post 根本唔洗討論,但係韓國民主化都搞左三十年,何況香港面對既係最仆街既中共,建制內外都增加本錢可以係援兵之計

當然樓上都明呢啲理想既情況,而最大問題係泛民主派既往績話比我地知泛民鍾意圍威喂、自私、割席、出賣民主、投共,而呢啲情況係未來一定繼續出現、中共亦會加強統戰,係個制度下有幾多區議會議席都只係以卵擊石,不過同時我哋亦增加左中共既成本,到時頭條「保皇黨區選大敗!」激到李慧琼仆街就心凉

敵人反對的,我們就要擁護!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞