養左隻德國牧羊犬仲無自信過毒撚,點算?

123 回覆
47 Like 27 Dislike
牧羊係咪細膽本性
屋企果隻都係
好似D 背包窮遊 笑鳩D 貴價旅行團 一樣
其實玩法唔同姐

btw, 樓主試下回魂夜果個練膽大法丫
牧羊係咪細膽本性
屋企果隻都係

牧羊本身應該係好奇同大膽但隻隻嘅性格都唔同
痴線 買都唔俾 又唔係棄養
你估個個都無良狗場逼狗繁殖咩
咁如果人地鍾意一隻買一隻領養
又叫唔叫真係鍾意狗啊
買完都係咁錫佢地咪一樣
狗撚小心越唔俾人買反效果越大啊
亂咁吠
救世軍夠大把衫賣呀 你班撚屌去救世軍買衫呀笨
左你老母
外人不許說三道四
可以試下帶佢去狗學校, 俾佢同多d狗互動

btw adopt, don't buy

德牧 秋田呢啲你唔由細黎
到時教嗰陣你就真係知味道

巴打知唔知香邊度有秋田買
下次唔好講買左啦

你呢啲撚樣真係煩過閪,自己唔買狗又唔撚畀人買狗。
同啲食狗肉撚一樣咁撚麻煩,理得人做咩啫

好心提下樓主都俾人屌

提你老母死左會落地獄好過啦 on9仔
d 人為反而反 香港人, 唉
我覺得真係鐘意狗係唔會去買

屌你真係好on9
認真答
德國牧羊犬的兇猛性培養要較長的時間,一般分為二個階段。

第一階段為幼訓階段,主要培養犬的膽量,看到陌生人不害怕並能主動吠叫或攻擊。

方法一,訓導員把幼犬牽到訓練場地,讓犬注意助訓員,並裝著把助訓員趕跑,助訓員要裝出害怕的樣子,邊逗邊跑。當幼犬對助訓員狂叫甚至進攻時,訓導員就及時給犬助威,並充分獎勵。

方法二,利用多頭犬群吠群攻,具體方法同上。

第二階段為訓練階段(犬在10月齡以上),可分為三步。

1.集體遊戲,主動進攻慾望的培養。方法是訓導員拉犬站成一排或圓弧形,助訓員戴著護袖逗引,一般逗2~3次,犬的攻擊慾望非常高時,讓犬撲交一次,再逗1~2次結束。然後過渡到單犬邁距離撲咬。

2.放繩遠距離撲咬能力培養。方法是,訓導員先拉住犬,助訓員逗引後逃跑,跑出10~15米後,訓導員帶犬對助訓進行撲咬攻擊。 最後過渡到犬能對50米以內的指定目標順利進行攻擊。

3.複雜環境下的撲交能力培養。方法是,實踐訓練,如驅散小群,具有較好素質的犬,兇猛性都很主動,基本達到實戰要求。

原文網址:https://read01.com/EmQPD7.html

好似普遍牧羊犬都比較細膽 之前養個隻 一聽到煙花嘅聲就會自己狗衝返屋企 見到老鼠少少野又會嚇到漏尿

所以越細瞓練佢越好 不過最重要係陪伴佢 係佢怕嘅時候陪住佢話比佢知唔洗驚 如果唔係 隻狗大啲會比較易出現行為偏差

題外話 巴打如果有車嘅 記得教牧羊仔唔準自己跳上車同跳落車 之前個隻跳到關隻炎加上又老咗 傷上加傷 但教極個衰女包都係唔願改 依家痛死佢 獸醫話牧羊犬係醒 但佢啲習慣如果係由細到大嘅 咁就好難大咗先改

希望幫到你隻狗狗

Between 其實一直覺得買狗同領養狗都冇問題 只要你係認真對隻狗好嘅 你都會係拯救咗一條生命
唔明點解啲人不停盲反買狗,係外國買狗,啲狗場環境分分鐘仲好過香港班愛狗撚屋企十倍 人地多數係家庭式繁殖狗隻希望生返一兩隻可以保留血統 而多咗嘅嘅狗唔賣比人,唔通送去SPCA?
下次唔好講買左啦

唔好將我地呢d食狗肉既同狗義工混和一談
我覺得真係鐘意狗係唔會去買

我覺得真係鍾意屌閪係咩閪都會屌
狗義工 貓義工
係咪仲bb仔所以乜都驚啊?可能大大吓就ok
我有隻3個月唐狗仔,乜都唔驚
認真答
德國牧羊犬的兇猛性培養要較長的時間,一般分為二個階段。

第一階段為幼訓階段,主要培養犬的膽量,看到陌生人不害怕並能主動吠叫或攻擊。

方法一,訓導員把幼犬牽到訓練場地,讓犬注意助訓員,並裝著把助訓員趕跑,助訓員要裝出害怕的樣子,邊逗邊跑。當幼犬對助訓員狂叫甚至進攻時,訓導員就及時給犬助威,並充分獎勵。

方法二,利用多頭犬群吠群攻,具體方法同上。

第二階段為訓練階段(犬在10月齡以上),可分為三步。

1.集體遊戲,主動進攻慾望的培養。方法是訓導員拉犬站成一排或圓弧形,助訓員戴著護袖逗引,一般逗2~3次,犬的攻擊慾望非常高時,讓犬撲交一次,再逗1~2次結束。然後過渡到單犬邁距離撲咬。

2.放繩遠距離撲咬能力培養。方法是,訓導員先拉住犬,助訓員逗引後逃跑,跑出10~15米後,訓導員帶犬對助訓進行撲咬攻擊。 最後過渡到犬能對50米以內的指定目標順利進行攻擊。

3.複雜環境下的撲交能力培養。方法是,實踐訓練,如驅散小群,具有較好素質的犬,兇猛性都很主動,基本達到實戰要求。

原文網址:https://read01.com/EmQPD7.html

好似普遍牧羊犬都比較細膽 之前養個隻 一聽到煙花嘅聲就會自己狗衝返屋企 見到老鼠少少野又會嚇到漏尿

所以越細瞓練佢越好 不過最重要係陪伴佢 係佢怕嘅時候陪住佢話比佢知唔洗驚 如果唔係 隻狗大啲會比較易出現行為偏差

題外話 巴打如果有車嘅 記得教牧羊仔唔準自己跳上車同跳落車 之前個隻跳到關隻炎加上又老咗 傷上加傷 但教極個衰女包都係唔願改 依家痛死佢 獸醫話牧羊犬係醒 但佢啲習慣如果係由細到大嘅 咁就好難大咗先改

希望幫到你隻狗狗

Between 其實一直覺得買狗同領養狗都冇問題 只要你係認真對隻狗好嘅 你都會係拯救咗一條生命
唔明點解啲人不停盲反買狗,係外國買狗,啲狗場環境分分鐘仲好過香港班愛狗撚屋企十倍 人地多數係家庭式繁殖狗隻希望生返一兩隻可以保留血統 而多咗嘅嘅狗唔賣比人,唔通送去SPCA?

巴打你個訓練係警犬或者guard dog先會做,普通家犬唔好亂教。教得唔好你拉唔住隻狗到時咬傷人或狗就好大件事。

狼狗要定期check 下兩隻後腳因為以前好多breeder 為左靚而將佢地隻後腳拗後搞到關節有事。帶佢地行多D大草地少行石屎地因為地太硬又係會整傷後腳
下次唔好講買左啦

好心提下樓主都俾人屌

提你老母死左會落地獄好過啦 on9仔

提你全家死左會落地獄好過啦 on9仔
你老母俾狗屌生埋你D ON9 出黎
多謝上面咁多位巴絲教路,我已經得閒就車佢地去公園見下其他人同狗,等佢唔會咩都怕。希望大個D唔會咩都驚

另外上面絲打講既關節病我都好驚,所以佢地而家食既狗糧都係Premium狗糧(一袋$500HKD左右,仲貴過我食既嘢 ,仲會每日食鈣片 )

而關於領養,其實搵左年幾先等到一隻2歲既德牧,可惜最後係領養前做cat test fail左(屋企領養左2隻貓,但隻德牧一見到貓就咬,所以收養所唔pass )先決定買

等我繼續post下圖

多謝上面咁多位巴絲教路,我已經得閒就車佢地去公園見下其他人同狗,等佢唔會咩都怕。希望大個D唔會咩都驚

另外上面絲打講既關節病我都好驚,所以佢地而家食既狗糧都係Premium狗糧(一袋$500HKD左右,仲貴過我食既嘢 ,仲會每日食鈣片 )

而關於領養,其實搵左年幾先等到一隻2歲既德牧,可惜最後係領養前做cat test fail左(屋企領養左2隻貓,但隻德牧一見到貓就咬,所以收養所唔pass )先決定買

等我繼續post下圖

等我繼續post下圖

其實唔一定要食好貴嘅狗糧,我個隻食緊optimum,7kg 都係200港幣。至於關節問題如果佢老豆老母冇關節問題咁就應該冇問題,其實少行硬地同定期檢查就可以預防後天性嘅關節問題,唔洗話要日日食鈣片
睇相隻德牧當正金毛係佢老豆咁,跟出跟入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞