[霸氣] 一齊睇下特朗普致土耳其總統嘅公函

286 回覆
784 Like 7 Dislike
政治家本身就係d仆街,做到嘢,幫到香港我第一個含佢條撚
如果唔係上次政變失敗變助攻,埃爾多安大選落左台啦

奧巴馬真失敗
係唔係構成恐嚇
告9trump 先
係咪同火雞扯貓尾咋

跟住火雞暫緩進攻 侵領功:拿我做到野呀 火雞唔打Kurds啦

最後等件事cool down咗先再打過
霸氣到
連登仔易煽動是常識吧
冇左架freedom嘅基拉大和咪一樣係咁

同你覆嗰條清算撚一樣 中二到仆街
痴線,似自己寫,勁霸氣
當Twitter 咁寫
痴撚線
正確黎講係, 侵侵無當Kurds係盟友, 只係最多係生意往來的對手.

https://www.youtube.com/watch?v=xNdqDu2IKSY

Trump defends Syria withdrawal, says there is 'a lot of sand' countries can 'play with'

佢直情講"佢地可以隨便打餐飽, 果度周圍都係沙漠, 大把地方比佢地玩搶來搶去"

佢完全覺得幫Kurds係無謂, 無著數, 無戰略意義. 我唔同意佢, 但同時我相信呢個對香港係好事. 佢已經好清楚, 佢個戰略重心根本唔係中東. 對中東佢只係用"以癲佬制癲佬"的做法, 比沙特仔同佢地玩. 佢唔想插手無利可圖又無價值的衝突.

如果佢個重心唔係中東, 明顯就係太平洋的中國. 佢係好有遠見地知道中共先係最大敵人. 有錢有權有勢力又極權, 而且仲年年做生意搵緊美國笨. 如果佢個戰略係放棄中東集中太平洋, 我覺得絕對係正確.

講真, 唔幫Kurds, Kurds根本無事. 佢地立刻打個電話比普京, 立刻拆掂, 同敍利亞講和, 合力打返土耳其. 表面上好似美國輸左, 但實際輸左D乜? 佢留底都無野贏, 仲要成日為左擋住土耳其, 而作出各種調停同讓步. 依家比土耳其打餐飽, 再制裁佢, 自己一個仙都唔駛出, 係明智得多.

重點係, Kurds其實整體無乜損傷, 我覺得我自己個人可以接受. (開頭已經死左果D就真係rip)
Alpha man potus
打又俾班大愛話好戰
都唔知點撚樣做
唔撤走一陣出事死左堆美軍又俾人屌
中東跟本就係屎潭,一落左去想全身退都難,而家去到尾聲先出事執到啦

屌佢歐盟班友先食屎呀,明明係後門,土耳其又係佢地中東既 partner
I will call you later.

Erdogan:
大佬人地係世界最強國家既最高權力者
Feel到陶傑單手出post打飛機
呢一刻除非佢有方法即時叫停
唔係佢係政治上已經輸左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞