[霸氣] 一齊睇下特朗普致土耳其總統嘅公函

286 回覆
784 Like 7 Dislike
痴撚線
EU驚班土耳佬真係開閘放班中東難民入歐洲
呢幾年有鬼守 畀俄佬彈出彈入
美國真係好L忙
Kurds 如果咁忠心 佢會唔會幫手推翻敍利亞政權?人地出錢出軍火坦克出飛機 佢地出人命 佢地都唔肯制啦 唔怪得佢 佢地有佢地盤 佢地都係想要獨立,而唔係做美國傭兵

道德固然重要,但對比錢比命的美國人民,佢留低可能同樣無道德。我唔認同佢咁做,但呢個唔係戰略決定,而更似止蝕離場。一句,佢覺得Assad早已經贏左,留低仲有乜用? 保護Kurds?佢直情意思係,屌,你叫普京保護你。

睇歷史諗現在,如果當日德國肯放手唔支援奧匈帝國,佢不單唔會輸一戰,甚至有可能稱霸歐洲。放棄已經到手的籌碼,止蝕離場真係要大智慧。

我唔知侵侵係天才定蠢材,但一定係其中一個。
自私講句我希望佢只集中幫香港
肥柒維尼嘅程度只識講 i go to school by bus
中東啲蘇州屎本來就係美國搞出嚟
你估美國冇喺亞洲搞同樣野咩
如果亞洲人唔係咁怕死
晨早亂過中東
大龍鳳 明明係佢撤軍比土耳其打
英文老師:Formal Letters我哋唔可以用short form 例如 Don’t
你無權無勢用侵嗰種口吻
只會畀人覺得成隻治娃娃咁淨係識大聲
無威嚴之餘只會搞笑

總之無咁大個頭唔好旨意戴咁大頂帽
侵根本就發緊老難
你班歐洲左膠喺正隔離唔做野
乜撚都要我美國撲火
特朗普都好忙下,地球有乜都關佢事
好學唔學 學埋左膠講道義

純粹為咗「道義」 香港起碼死返上千人美帝先得閒彩你呀
美國總統唔易做
要係精英中嘅精英
強人中嘅強人
呢單野肯定係Assad同Putin的勝利, 但侵侵輸左D乜?

如果普京無出手, 我真係會覺得侵侵做錯. 但唔係喎, 普京立刻接左手, 立刻搞掂哂, Kurds立刻無事. 土耳其比歐盟孤立, 比美國制裁, 比普京庫爾德同敍利亞一條陣線, 土耳其又得到左乜?

侵侵話果度有一大堆沙比佢地玩黎玩去, 已經講明佢覺得一D戰略價值都無. 就算Kurds唔同美國做friend同普京做friend, 侵侵又損失左乜? 當然好似損失左D野, 好似無左面, 好似搞左無左盟友信佢...

一句, 我地仲信唔信侵侵? 信! 因為同時我地無得唔信! 咁樣我地自己都係一個最好的反證啦. 我地有得唔信美帝咩?

我有想過佢係好衝動, 不然就係好聰明. 暫時個局勢發展, 我越來越覺得佢係好聰明. 佢依家仍然可以隨時制裁土耳其. 制裁又唔駛錢, 好過駐軍好多. 土耳其真係大軍壓境, 立刻有俄國美機同敍利亞軍隊黎緊, 成件事Kurds無得輸.

最後, 講埋ISIS. 睇下張地圖, 佢邊有位出黎? 伊拉克無可能出到ISIS, 敍利亞政權無可能, Kurds本身就係佢敵人. 土耳其無可能同佢friend, 普京憎ISIS憎到仆街. ISIS邊度仲爬得起身?
一開始ISIS都打鳩佢地,你估ISIS同佢係朋友。
其實都狗係歐盟,現在好笑,土耳其係北約,關系複雜到
攞雜種嗰封信黎比較下
但你停一停諗下, 呢次係普京的勝利, 佢在呢區影響力更大, 但呢區對侵侵有鬼用? 歐盟隔離, 要理都係歐盟理啦. 就算將敍利亞以北變成美國控制, 又有乜用? 依家有人認頭, 比歐盟同普京自己去鬥來鬥去, 對侵係無損失.

你可以話, 美國總統唔可以咁. 我能理解, 因為我地期待佢主持正義, 但阿侵講到明佢唔想再做世界警察, 然後佢放棄對美國無好處的駐軍, 確實係好正確. 我知道好現實, 但同時好正確(對自己國家).

成件事, 阿侵根本就無stake. 我覺得佢話退兵係因為承諾, 我同意, 但同時都係因為佢覺得無好處. 所以佢立刻改派去沙地. 佢都講到明, 因為沙地paying for it. 人地有課金喎.

阿侵一定想搞鳩中國, 呢個係絕對肯定的事. 佢都講左, 如果佢只係講錢, 同中國易傾好多, 佢自己日子都易過好多. 咁明顯佢唔係講錢, 佢係想好似列根搞爆蘇聯咁, 搞爆中共.

驚唔驚佢信唔過? 會驚, 但同時見唔到佢唔要香港有咩好處. 佢真正想要的野, 中共無可能比佢. 即真正地開放市場, 公平交易.

同美國公平交易, 即係同拳王阿里公平地打一場拳賽, 除左一個死字, 仲可以有乜? 所以中共無可能答應, 亦即係阿侵會繼續用香港撚狗中共.
isis 個到真係好大獲;重點佢真係處理得唔好。
不過個鳩個走曬又真係當美國係弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞