[玄幻][觀察者系列]《混沌虛無》(19)

1001 回覆
582 Like 4 Dislike
有,火星文係本土野
唔好兜啦 好肉酸
迷霧裡 最遠處吹來號角聲
香港加油
要用火星文就返5p、香討,但呢到係連登
見到隻字大陸有份用就起哂弶,冇啱用既字咪借字囉,你唔撚明係冇問題因為句野係冇對象,係分享比明既人睇。 如果隻字令你聯想起大陸,引申出中共而使你噁心既,我道歉。反而我想帶出既係香港係冇香港話,只有廣東話,而廣東話唔係香港獨有(不過好快就會變成只剩香港),香港人之所以為香港人係建基於我地思考同行為,以及人種自信。BTW講開本土,我想講呢場運動無可否認進入咗樽頸,因為黑警有絕對武力,而武力其實等於權力,沒人會無啦啦放棄手中權力,時常聽到啲人嗌解散警隊,但係一隊連法律都唔守既警隊有咩力量可以令佢自行解散?我覺得要取替一個武力先要建立另一個武力,類似民間自衛組織咁,未必能夠勢均力敵,至少可以對峙,同埋係取締黑警時有即時可以交締保衛力量。
經下個腦,我冇用5p字,係佢問我我用外來term同用火星文有咩分別,我答佢有,因為5P字頂多令你聯想到3男2女班低質兒童,但佢係本土造物,而我用隻“魯蛇”會令你聯想大陸以及佢既政權,而佢係外來物。我想帶出佢地既強調香港話/廣東話既本土性,又排斥“吾系甘牙”呢類本土造物既思維矛盾。我冇話過我認同5p字,我亦對任何影響傳意效果既用語方法反感。
你講火星文係本土,我都係講返火星文應該喺邊到用,我冇講過你有用
認為係正確既野就應該全力捍衛,你會唔會因為5毛多而放棄發言既權利(唔好代入,冇話你係5毛,類比嚟),唔係因為件事多人屌就錯,多人贊同就啱,啱就堅持,錯就道歉就係咁簡單。
其實大家有冇諗過連登係一個半永久性既傳意平台,大家係度講過既野會留好耐,如果可以既注意下覆長少少,等後來既人能夠有足夠資訊睇明白,意念先可以存續。
卒仔已經入魂
入魂一開波就入道階
沒有思想的失敗傀儡

要打去排舞室打!!!
此組織的總部在英國,在美國、澳洲、日本亦設有分部,同時是機甲聯邦和入魂聯的成員。
手殘
用遍啦
預先停新po加更
迷霧號角仲唔係義士組織?光復科技域
廖永祥悄悄推算天道,然後走入了進去。

「唉,看來此計劃是行不通了,科技域的情報系統果然可怕。你們都是入魂傀儡吧?可憐的傀儡,是否連人性都放棄了?」廖永祥道。

即是一早就知fail, 照入
可能要fail左先引發到之後既事
三日就推左三分⼀
好deep
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞