【公民抗命】教你如何合法交稅/差餉/水費交到政府蝕錢

4569 回覆
8432 Like 30 Dislike
Tui!!!!!!
試試citi
恆生50,匯豐50,每日100,一個月可交三千
盡力啦
Push
Citi 可以用
可唔可以講下點樣citi 可以用到?
想問差餉仲可唔可以用一蚊PPS 大法
係未一定要用信用卡交先政府先會比手續費?
直接戶口交就無?
今日用Citibank交左六七次之後,佢就出話「未能提供服務」,再login 入去都係咁樣,有冇人有呢種情況?
新交稅bot即將出爐,希望大家到時多多支持
以下引用自朋友fb//

簡單講幾句關於「自動交稅機」或類似嘅 bot(例如 KKFly)嘅常見問題及回應,以釋除大家疑慮:

Q: 用交稅 bot 有乜好處?
最直接嘅好處係:因為付款機構會根據每條轉賬 (transaction) 向政府收手續費。根據方法不同,手續費一般都係 $1 以上。所以只要拆開每次交 $1 稅,政府實際係收唔到錢,甚至要倒貼。而交稅 bot 只係將呢件事自動化,大家唔需要自行每次交 $1,而係 set 好部機,電腦幫你搞掂。

Q: 有無犯法?
絕對無。我分開幾個層面解釋:
★ 稅務署喺佢自己網站寫明,如果無法一次過交稅,係可以分開交,總之喺限期前交晒就得。而交稅 bot 嘅做法係拆開每次交 $1,絕對合法。
★ 傳說中嘅「不誠實取用電腦」罪,喺 2019 年已經有案例表示,只要你係用自己部電腦 / 手機,「不誠實取用」嘅部份就不成立。所以合法。
★ 由 2019 年 10 月提出 PPS $1 交稅至今,從未有政府代表公開表示 $1 交稅係犯法。同時,政府 / PPS / 銀行等,亦只可以不停加強限制網上繳費次數(例如 PPS 就由無限次交稅變成每日交三次)。亦即係代表佢哋無任何法理依據去打擊 $1 交稅。

Q: 用 bot 會唔會畀人當成 hack 銀行?
★ 現時「自動交稅機」或 KKFly 嘅交稅方法,並非以黑客手段去攻擊繳費機構。
★ 反之,所有現存 bot,你都可以理解為一個自動嘅瀏覽器 (browser),喺有需要時幫你撳掣以及填 form,情況與你喺一般瀏覽器入面嘅 auto fill 功能完全相同。
★ 亦因為以上原因,大家喺自動交稅嘅過程中係完全清楚個 bot 幫你做緊乜嘢。

Q: 會唔會偷我 password / 偷錢?
絕對唔會。
★ 不論係「自動交稅機」定係 KKFly,整個繳費過程都係清楚展現喺你眼前,登入過程亦由你完全自行操控。「自動交稅機」嘅原代碼係公開嘅,歡迎任何人士檢查;而 KKFly 亦將佢公司信譽押上去,所以可以放心使用。
★ 所有銀行及繳款機構都會強制用戶使用 OTP / Token 登入,透過呢個「雙重認證」機制,即使有人取得你嘅密碼,亦唔可以登入到你嘅網上銀行戶口。
★ 但同時,我哋亦必需提醒大家,出面有可能有其他人下載我哋嘅原代碼之後改寫軟件,所以請使用我哋提供嘅下載連結,唔好喺任何第三方網站下載交稅 bot。此外,喺使用交稅 bot 前後,我哋建議大家立即更改密碼,以策安全。

Q: 點解唔用 auto-clicker?
★ 主要問題得一個:無得做 checking
★ 交稅 bot 可以喺過程中幫你檢查係咪真係成功交 $1,如果失敗會自動停低。但 auto-clicker 只係錄起你嘅動作,如果銀行改咗嘢,或者有交易次數限制,就會失控撳錯嘢甚至交錯錢。
★ 所以喺有 bot 嘅情況之下,建議大家盡量用 bot。

Q: 現時交稅每條 transaction 最少可以交幾錢?政府又需要畀幾多手續費?
★ PPS: 每次最低消費 $1,手續費大約 $2(但 PPS 現時已被廢,每日只可以交三次錢)
★ e-Banking: 每次最低消費 $1。手續費方面,如使用信用咭繳款,大約係 $2-3.5 之間;如使用戶口繳款,則大約 $2
★ FPS (轉數快): 部份網上銀行及 APP 支援以轉數快交稅,每次最低消費 $0.01,金管局會收 $0.028 手續費。

Q: 點解要用轉數快交稅?
★ 因為部份 e-Banking 有每日交款次數限制(一般係每日 10 次或 50 次),如果每次 $1 交,每個月日日交稅都只係交到 50x$1x30 = $1500,對大額交稅嘅朋友應該唔夠時間。
★ 雖然 FPS (轉數快) 每次最低可以交 $0.01,亦即係「一仙交稅」,但大部份都有次數限制,每日交多五毫子意義不大,所以 FPS 會照樣每次交 $1。
★ 雖然未達到要政府嘔凸嘅效果,但可以留意返:2018 年9 月政府推出「轉數快」,做晒宣傳,每個月都只有三百萬筆交易。如果人人都用 FPS 交稅,究竟轉數快套系統承唔承受到呢?相信大家都好想知。如果講咗大半年要攬炒金管局都做唔到,相信呢個都已經係最接近嘅方法。而轉數快要自己更改系統去阻止大家交 $1 嘅風險相當高,因此絕對值得一試,前題係 FPS 要配合其他交稅方法使用。

Q: 咁嚟緊需要點做?
★ 由於 $1 交稅大法應該玩埋最後今年,下年可以點玩仍屬未知之數。所以首先,希望大家可以同步一齊做。
★ 至於做法會係:我哋會分開兩階段進行。每個階段都會建議大家去開指定銀行 / 機構嘅戶口,然後即時發佈相關 bot。大家請盡快開戶,並用 bot 一次過交晒所有費用。
★ 由於首階段可能有人未收到稅單,之後會有第二階段。做法接近,但會用另一間銀行 / 機構。
★ 機會只得呢兩次,過咗就無得再玩。
Push! 期待你個新bot
扯住旗等交稅
反正都無交稅優惠,志在參與都好
多謝你 等你個bot!
還grantloan啱唔啱用
係正苦都岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞