【公民抗命】教你如何合法交稅/差餉/水費交到政府蝕錢

4569 回覆
8432 Like 30 Dislike
取消編號664, 每日限交3次錢
求其他交費大法
1500蚊一個月你係未出嚟做野定係人工太低唔使交稅?知唔知大把人交十幾萬蚊稅或者請你提供更有效嘅方法比大家。
我欣賞你呢種做伸手黨仲要老奉嘅態度
係FB見到下面個bot

PPS以外,e-banking仍然可以用,如果擔心安全唔想用bot,可以手動交。

除左交多$1比佢,大家都可以選擇交少$1。

交少左佢會出信追你交, 冇記錯第一封信係加5%, 等到第二封信就係加10%。 即係而家你爭政府$1.1。

拖到第二封信之後你就交畀$2.2佢,然後等佢退返$1.1畀你。

以下引用自fb//

【自動交稅機 - 更新版】

** 只支援恒生銀行 e-Banking **

唔想聽我講廢話可以直接 download:
http://bit.ly/HangSengAutoTaxDownload

2019-12-29: 恒生改咗少少嘢,如果出現 bill number incorrect,請重新下載並重裝。應該唔會再出現類似問題。

我都費事煩喇,直接 download 啦唔撚匿名喇

留意返
** 只支援恒生銀行 e-Banking **

--

由於之前 PPS 交稅大法太早推出,PPS已經改為每日只可以交稅3次 (即每日 $3),基本上 PPS已經廢咗武功。

現時最簡單又最貴手續費嘅交稅方法,係透過 e-Banking 交。根據銀行不同,收費係每條 transaction $2或以上,即係你交 $1,政府要倒貼 $1。

再次秉承2014 / 2019 年嘅實驗性質,我以恒生 e-Banking 為首個試點,並公開此軟件源代碼 (Source Code)。如無意外,會有其他開發者推出類似嘅手機App。

此軟件只支援 Windows,如果你用 Mac 機 或者 淨係想用手機,等其他 App啦。

要留意,因為恒生 e-Banking每日只可以做 50 條繳費 (以我了解,匯豐都係一樣),亦即係每日只可以交 $50稅。

所以如果收到稅單,要即刻開始每日交。呢個亦係我想盡早放出嚟嘅原因。

//
仲可以HSBC50,恆生50,每日100
還有其他銀行都可以一蚊交
屌你老母,死傻閪
你唔撚識自己諗方法既?
交十幾萬稅個腦仲咁撚豬

自己開間公司蝕9左佢唔撚識?
推推推
今日收到稅單,銀行限交易50次PPS3次,盡做
有用post
盡做
冇得唔交 唔好ON9 你唔交佢最後可以直接扣你出糧 仲有唔交既費用

而家大家傾緊係既然冇得唔交 點先可以交到政府受傷
E banking匯豐每日50次,恆生50次,仲有冇其他銀行提供?
Citibank 用信用卡交 暫時無每日上限
渣打冇上限,但係我見個etax 個e receipt 計左我一日內個總數
咁係咪冇用charge唔到transaction fee?
正路就唔會只計一次, 因為ibanking都係用返pps做gateway, pps每個transaction收費,銀行就ontop再收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞