jj插沙求幫手做小學功課

1001 回覆
544 Like 6 Dislike
幾時派功課,好想睇下miss點改
到時miss見d答案自己都睇唔明
就會話其實單字都得
2. 清清
到時miss見d答案自己都睇唔明
就會話其實單字都得

上面係話字
唔係詞語喎
幫個豕字加返兩點,個老師都唔知啦

題目話加返缺少部分
果兩點咪缺少左

其實又啱,佢冇話有字嗰啲唔寫得

佢話空格內加咋喎

豕字上面加條橫線咪有空格囉
係喎 其實佢係話一個有意義的字 又唔係詞

都係果句,點解唔分20條
係都要咁樣玩人?

因為唔係考你中文
係考你有無解錯題
屌好撚好笑

第三應該係排隊啦,題目應該少左兩點
我反而想睇下 老師個正確答案係咩 特別最後兩題 如果真係話填到單字就得 真係幾取巧 有幾題又好明顯係一個常見詞語
利申 讀中文
1)腫
要電都得 咁呆呆都得啦

有把極醜惡既聲

對唔住囉
呆呆都唔錯吖

習呆呆

1. 踵繼
2. 清潔/精液
3. 捕豚/持豚
4. 吊架/品茶
5. 牀鋪/林鋒
6. 移動
7. 住址/仙境
8. 夢想
9. 牧侮/牧海/牡海
10.覃霈/覆雪/覆露

1.踵繼

接繼嘅意思

3. 持豚

《說文》:「𢄉,小豕也。从彖省,象形。从又持肉,以給祠祀。凡豚之屬皆从豚。」由上述甲骨、金文字形所從可知,「豚」從「豕」,並非「彖省」,其「从又持肉」又應更正為「从又持豚」,許慎構形分析不確(董蓮池)。

9. 牧侮
《鴻山弔古詩》「要離俠兮鸞清高,遺趴仿佛帷蓬蒿,英雄冷落樵牧侮,難禁濕淚沾青袍。」

9. 牧海 (一大群牧畜), 或者係牡海 (一大片牡丹既田)

10. 覃霈

《澠水燕談錄·官制》:「天聖中,詔每遇覃霈,朝臣中兄弟俱該封贈,許列狀陳乞,特比常例優加封敘。」

10. 覆露
覆露 [詞語解釋] 蔭庇;養育。
《國語·晉語六》:“ 智子 之道善矣,是先主覆露子也。”

巴打

啲老師唔識
覆電o唔ok
最後有冇填精液

Miss捕住呢個post等暗示

阿sir 黎
呢個post正

1. 踵繼
2. 清潔/精液
3. 捕豚/持豚
4. 吊架/品茶/呆呆
5. 牀鋪/林鋒
6. 移動
7. 住址/仙境
8. 夢想
9. 牧侮/牧海/牡海
10.覃霈/覆雪/覆露

1.踵繼

接繼嘅意思

3. 持豚

《說文》:「𢄉,小豕也。从彖省,象形。从又持肉,以給祠祀。凡豚之屬皆从豚。」由上述甲骨、金文字形所從可知,「豚」從「豕」,並非「彖省」,其「从又持肉」又應更正為「从又持豚」,許慎構形分析不確(董蓮池)。

9. 牧侮
《鴻山弔古詩》「要離俠兮鸞清高,遺趴仿佛帷蓬蒿,英雄冷落樵牧侮,難禁濕淚沾青袍。」

9. 牧海 (一大群牧畜), 或者係牡海 (一大片牡丹既田)

10. 覃霈

《澠水燕談錄·官制》:「天聖中,詔每遇覃霈,朝臣中兄弟俱該封贈,許列狀陳乞,特比常例優加封敘。」

10. 覆露
覆露 [詞語解釋] 蔭庇;養育。
《國語·晉語六》:“ 智子 之道善矣,是先主覆露子也。”
留名
leon lau
種綿?
留名睇食miss
精液
有答案未
有冇改正要做
出題果位係咩來頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞