jj插沙求幫手做小學功課

1001 回覆
544 Like 6 Dislike
2.推逐

推逐詞語解釋

詳細釋義:

猶追捕。

唐 張鷟 《朝野僉載》卷五:“須臾一人來問明府若為推逐,即披布衫籠頭送縣,一問具承,并贜并獲。” 宋 王安石 《荊湖北路轉運判官劉君墓志銘》:“先是多盜,君用其黨推逐,有發輒得,后遂無為盜者。”

驅斥,驅逐。

《二刻拍案驚奇》卷三九:“米店中人嫌他停泊在此出入攪擾,厲聲推逐,不許繫纜。”
老師有答案果陣記得上黎講返

1. 踵繼
2. 清潔/精液
3.
4. 吊架/品茶
5. 牀鋪
6. 移動
7. 住址/仙境
8. 夢想
9. 牧侮
10.覃霈/覆雪/覆露

1.踵繼

接繼嘅意思

9. 牧侮
《鴻山弔古詩》「要離俠兮鸞清高,遺趴仿佛帷蓬蒿,英雄冷落樵牧侮,難禁濕淚沾青袍。」

10. 覃霈

《澠水燕談錄·官制》:「天聖中,詔每遇覃霈,朝臣中兄弟俱該封贈,許列狀陳乞,特比常例優加封敘。

10. 覆露
覆露 [詞語解釋] 蔭庇;養育。
《國語·晉語六》:“ 智子 之道善矣,是先主覆露子也。”

3. 推逐

小學雞:艇仔過左界

1. 踵繼
2. 清潔/精液
3. 捕豚?/插豚?/扑豚?
4. 吊架/品茶
5. 牀鋪
6. 移動
7. 住址/仙境
8. 夢想
9. 牧侮
10.覃霈/覆雪/覆露

1.踵繼

接繼嘅意思

9. 牧侮
《鴻山弔古詩》「要離俠兮鸞清高,遺趴仿佛帷蓬蒿,英雄冷落樵牧侮,難禁濕淚沾青袍。」

10. 覃霈

《澠水燕談錄·官制》:「天聖中,詔每遇覃霈,朝臣中兄弟俱該封贈,許列狀陳乞,特比常例優加封敘。

10. 覆露
覆露 [詞語解釋] 蔭庇;養育。
《國語·晉語六》:“ 智子 之道善矣,是先主覆露子也。”

冇改我交喱份算數,我諗都夠屌打大半班同學掛
第一題會唔會係「腫紅」?

利申 鳩噏
等答案
交完份功課實話你個仔係天才
[size=6][膊頭有花嘅同我全部入嚟/size=6]
字同詞語都唔識分?
你理撚得佢出10題定20題
係喎 其實佢係話一個有意義的字 又唔係詞

係每一格一個字
[size=6][膊頭有花嘅同我全部入嚟/size=6]

翻案?
膊頭有花嘅同我全部入嚟
膊頭有花嘅同我全部入嚟
不設 找逐
3. 排隊
2.推逐

推逐詞語解釋

詳細釋義:

猶追捕。

唐 張鷟 《朝野僉載》卷五:“須臾一人來問明府若為推逐,即披布衫籠頭送縣,一問具承,并贜并獲。” 宋 王安石 《荊湖北路轉運判官劉君墓志銘》:“先是多盜,君用其黨推逐,有發輒得,后遂無為盜者。”

驅斥,驅逐。

《二刻拍案驚奇》卷三九:“米店中人嫌他停泊在此出入攪擾,厲聲推逐,不許繫纜。”

多謝巴打,但逐字過界
有冇諗過個老師會話你個仔抄功課 因為成班家長都上網搵答案
不設 找逐

找續
3捕豚
大家睇清楚題目啦
佢話變有意義的字 唔係有意義的詞語
真係幾難
不設 找逐

找續

留名睇老師入黎解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞