Fujifilm討論區 (49) 1680.4 $58XX

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
fusion 靚野黎
唔係,而家hoya kenko 靚line 技術都比b+w 好/同級

香港對呢d 好唔update
5980邊間買

tks
百老滙
認同,有50230不過放左,55200好用好多
mij?
係幾靚
其實買水貨有冇咩要注意?
好似未見1680水貨
有無人分別用過mitakon 35mm 0.95同Fujifilm 35 f1.4? 邊支好?
想問下各位XT30同XE3分別大唔大?
幾時先有新x100呀
用緊0.95. 不過大光圈有紫邊。耀光問題無原廠好

但係色水幾好,手動影相幾正。景深算係好淺
X100v
富士註冊兩個code no.:FF190003, FF190005
FF190003唔用X-Trans CMOS;又唔係由Xacti製造,唔會係入門機。可能會係GFX系列
FF190005則可能係X-H1, X-T3或X100F當中一部後繼機。
個人最希望係X-H2
景深同1.4差幾遠?
google下啲sample. 口講難以表達
富士 35mm f/1.4
• 自動對焦 (X-T3上對焦速度可接受)
• 光圈小一級
• 有段 (click) 光圈環
• 發色較鮮艷
• 較輕
• 全開時色散 & 暗角抑制較強

中一 35mm f/0.95
• 手動對焦
• 光圈大一級 (景深較淺, 快門速度較快 / ISO較低)
• 無段 (clickless) 光圈環
• 發色較清淡
• 較重
• 全開時色散 & 暗角抑制較弱

兩支都有, 唔同用法, 兩支都值得擁有
18支餅鏡其實好唔好?呢個焦距又好似帶番平時支kit仲好咁
好方便 又幾好影 又輕
其實我有0.95果支。依家諗住買23 1.4 & 56 1.2諗緊keep唔keep住支0.95好定係換佢做35mm 1.4畢竟價錢都差唔多。
好用。輕身, sharpness都唔錯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞