Fujifilm討論區 (49) 1680.4 $58XX

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
用家 here

入la , 但gfx 50s/r 係冇pdaf冇防震,同唔好想用部機去拍片
係好明顯under

白色都變晒灰黑色

fuji 色靚,但起碼都要曝光準...
起碼under 左1.5 ev
想買支超廣角鏡
samyang 12mm 同 laowa 9mm 邊支好啲?
有冇人用過,覺得distortion點?我多數jpg直出
thx
我用緊xpro2 都發覺要+1ev 放返落電話睇先岩曝光,用緊classic chorm mode
用histogram 睇就最好

一睇就知差幾多
Size、恆定光圈、16比18廣唔少

土耳其真係好正,周街都貓
laowa 9mm算好用,係暗角大左d,收光圈都改善不大
histogram都係用黎參考下,無理由張張個histogram 都係中間就為之岩
張相可以表達返個環境/自己覺得靚就ok
但真係+1ev先滿意
有無其他師兄都咁覺得
張相有女朋友+1/1.5 ev實冇死
Evf 太光
我開頭都成日下下要+2/3 or +1ev
響settings較暗返evf之後好左好多
不過我用嘅係xt20
唔知係咪部部都有咁嘅問題
我無話過張張中間就岩,係睇histogram 白色唔會係佢而家呢個位
想買 但好似都係得水貨 師兄入手嗰陣幾錢
千二,千三左右,水貨
而家好似千一就得
灰黑色? 唔好再吹大啲
我只用provia影 而且飽和度係推低咗

隻碟係白色嘅 你推爆佢做乜鳩

你係咪鍾意將夜晚執做日頭果啲P圖達人?
定係你未搭過長途機,未去過鬼佬餐廳?

現場係石屋餐廳嘅角落
餐枱係無開燈 離遠得個bar枱會有燈光
只靠教堂式玻璃窗口少量滲光

咁嘅環境 你要真實的話 就唔會推爆佢
留啲暗位 否則你推爆佢 食物就會望落去好平面
張相亦會好假
我對眼唔習慣睇味精相嘅
我+1ev
Liveview 亮度-1

咁就會準啲
係 我係加1ev 我全手動嘅
曝光一定係自己偏好嘅效果
現場暗 配合返氣氛 我係唔會推爆佢
你咁影相同機械人有咩分別

我影日式就低飽和低對比
影甜品就濃啲色
西餐就用肉眼所見嘅曝光度 保留餐廳環境氣氛

你張張相要我用你個標準做乜鳩
比返少少個性啦
你話第二幅? 唔好意思 個碗本身真係灰色
個spoon就白色
算啦你,一睇histogram 就知曝光唔準,無得argue

你慢慢駁啦

隻spoon 你話係白色都影到唔係白色啦
你睇你d 相幾多負皮就知
同問

早個星期期借朋友枝
9mm闊到唔識用/構圖
用12mm 會唔會易啲上手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞