Fujifilm討論區 (49) 1680.4 $58XX

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有WR 喎
Xe3
窮撚新手求教
想入xt30,淨買body另購水貨1855 kit,可行嗎?
點會唔得, 想平你買支二手都得啦
富士個app好撚垃圾,我部xe3成日都connection error
發覺 好多mobile 01 的台灣人 好, 好多都轉左會去Sony....搞到fuji 個pahe無人推文。
full frame 真係咁吸引?
好 拎上去問下 thanks
同一代的sensor比較, full frame 嘅DR較好、noise control較好、同樣光圈下景深較淺,呢啲都係物理優勢(如果係Sony嘅話,佢嘅auto focus 仲要勁啲)
要取捨就係機身同鏡頭會較重、大、貴
睇下你重視邊樣多啲
我覺得apsc係m43同full frame中間一個幾好嘅平衡,而Fujifilm就應該係做apsc最有心嘅廠,所以除非富士嚟緊淨係掛住搞中片幅而忽視apsc,如果唔係都唔會轉會住
btw 佢啲舊鏡幾時出第二代
要玩APSC黎講都無咩廠好簡
C,N,S記基本都主力FF機
如果以器材撚嘅角度,罪大真係贏哂,我用開XH1前排借fd部A7R3, 個對焦一用之下發現完全唔係同一個層次

相信留喺富士嘅好多人都係堅持一個信念 - 富士色
同埋好器材只係輔助,比你用到部機貴一貴同中國大媽團人手一部A7R3影垃圾冇分別
玩富士係要黎玩棍波
我係由SONY FF轉過嚟
點解轉過來, 轉完感覺良好嗎?
大sensor 係絕對優勢
而且Sony繼續搞緊輕量化
近排好多人喺group/page放機放鏡

我唔明點解35.4用成年夠膽開$2900,真係咁多盲毛唔出街格價?

仲有啲人1655講到明係回贈期買,夠膽開$6000賺返轉頭

我知道明買明賣,但有時問完價真係屌都慳返
自由市場,慘得過可能真係有水魚
肥花果班友仲顛
有d二手賣得貴過全新
問佢點解,佢話佢買果陣係好貴
大佬,你幾錢買返黎關我鳩事咩
GFX
SONY陣營想搵支啱使嘅標準ZOOM都無
2870 無24唔夠wide
2875 同上
2470Z 聽講質素麻麻
2470GM 貴大重
24105G 大重
無計 光學野size重量就係同片幅成正比 又想輕便又想齊焦段只能夠玩細D片幅
數漏支24240 不過都唔會買啦
依家1680開心使用中
留名
Me too
買嚟做野,Sony d鏡太貴
拍片bitrate又低,color得8 bit
sony 邊度有搞過輕量化

機身一年比一年重,鏡頭都無特別輕
FF黎講唔算大舊
睇1680開箱
鏡身好似有啲位唔係金屬物料而係膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞