Fujifilm討論區 (49) 1680.4 $58XX

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
反而我想賣
y ar

Peak design sling 10L
6月買入,有單,只用2次,極新,有興趣PM

https://t.me/coleman00517

想問下X-E3 最大支援幾多GB SD卡,睇咗user manual 都無紀錄,係咪去到512GB都可以?
竟然會咁平
係咪報錯左
問左幾次都係咁既價應該堅
有支16.4
如果買左16-80
支16會唔會封塵
支1680有冇出比較支1655/1855
16 2.8會
16 1.4 唔得
想問下1680係咪MIJ?
同埋個畫質同1024比如何
睇睇下覺得x-pro3好正
係咪咁平呀?等我又問下價先
我爭札左好耐,16/18/27,最後揀左16 2.8
因為驚18/27對焦太慢
後來覺得16有啲難handle
遲下唸住入手動鏡反下
或者等睇有冇2手好價買27
屌 我都係咁諗
我仲有支35.4
但係用緊X-Pro 2就無咩動力去狗衝
27一手先$1100 都要等2手?
好少見有人放呢支鏡
AMAZON賣緊4K

香港27咁平應該係拆KIT 好抵屌

實際用落好正 又輕 對焦都算OK 2.8都夠洗
三支都各有各好好難簡
首先應該係諗定焦定變焦先
16.4 雖然定焦,去旅行其實好方便
夠wide, 大光圈可以影下人加景,實內唔駛推咁高iso
畫質就3枝最靚
不過你想專門啲影景就要諗下變焦

1024就一定係旅行最方便
畫質3枝中最差,但焦距好用有ois
大景去到少少人像都得

816畫質就中間啦,8mm透視感真係好震撼
不過邊緣鬆同黑角就一定有,去到10mm 同1024比就高幾班,裝唔到普通filter, 大枝重

如果for旅行求方便
1024->16.4->816

如果for旅行要啲影像質素又唔需要咁wide
16.4->1024->816

如果專門影景
816 -> 1024

我3枝都用過16.4 同816掂得最多
816 同1024 其實差唔多,你有錢唔介意重係可以直入816,呢兩枝性質都幾相似

係16.4同另外兩枝比就要睇你用途同埋你仲有咩鏡去定,想玩定焦定變焦
多謝巴打分析咁我應該會入16.4先
本身有 18 焦距幾好用又輕
大光圈幾dreamy

但distortion 太勁
我影建築物多影得好辛苦

8-16又廣又焦咁多distortion 但真係太大
插落部Xpro 2 會頭重尾輕

16焦距又太接近18

10-24 distortion 方面明唔明顯
夠唔夠Sharp ?
新手想學影相買xt-20會唔會太過份
諗完唔買
過份
有冇師兄知道邊度有得買原廠鏡頭蓋ø58mm
官方eshop好似話冇貨 直接cwb walkin有冇得買
或者有冇其他副廠鏡頭蓋推薦 普普通通就得
呢啲消耗品用到就ok

一般相機鋪都有

要買原廠可能要去cwb睇睇 打電話去問下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞