方丈報:荃灣男浮屍身份曝光 28歲仔疑官司纏身跳海亡

785 回覆
105 Like 477 Dislike
據了解,死者姓郭(28歲),最近疑受官司纏身,有關案件今早於法庭審理。郭原本約女友一同到法庭,惟遲遲未有現身,女友未能與他聯絡,心知不妙,遂到葵涌警署報其失蹤。警方失蹤人口組到郭住所調查,檢獲兩封分別給父母及女友的遺書。另據知,郭早前透過WhatsApp訊息,向女友透露輕生念頭。

咪係唔見左人再搵黑警,上門搵到遺書囉

大定推番有用post

928 929 101
最有疑點嘅部份:今朝係由死者嘅“女友”報案,而唔係由家人報案!(然後直接有失蹤人口組上門“調查”!)

“女友”…呢個角色並唔算係一名“家屬/親人”,如果要去狗屋報失蹤人口嘅話,最起碼要係對方嘅家屬…(除非失蹤嘅人喺本港係冇相關嘅親人例外~)

問題嚟喇~~~

假設失蹤咗嘅郭生原本約好咗女友今日一齊到庭,結果冇出現……咁“女友”要用乜嘢條件去證明男朋友郭生已經失蹤咗超過48小時,可以去狗屋報失蹤?

冇失蹤超過48小時,啲狗憑乜嘢理據落案去證明佢係可以例入失蹤人口?

冇機會被例入失蹤人口,咁“失蹤人口組”手上都冇呢個case嘅file,又點可以上門跟進,然後“搵埋遺書”?

其實都怪怪哋,個女朋友要“約”個男朋友一齊到庭,咁即係唔係一齊住啦?
(既然知道佢屋企地址,都應該識男友屋企人啩~自己唔試吓問男友屋企人係咪條仔未瞓醒,而係直接去狗屋報“失蹤”?)

最搞笑係,怕且失蹤人口組上門調查嗰陣唔係“爆門入屋”啩……
咁既然屋企係有人,都發現唔喥有兩封遺書喺屋企?(唔通兩封遺書收埋喺床下底咩!)

咁如果屋企有人,知道有遺書……要報狗都係屋企人報,點解會係個女友報?

成個“屋企人+女友”個flow都好有問題~
點解而家入唔返個琴日預言post
好奇想知佢去邊個庭,印像中審訊案件會係網頁show出黎,唔知揾唔揾到呢…
純推測:可能係之前示威有case喺身,但近幾日又被捉到,被popo錯手打死,popo發現今次呢個郭生有case瞞唔到,做戲做全套。

講多次,係純推測

另外,以下係死因分析
https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=125104232210211&id=107771640610137
首先唔係失蹤48小時先報得警,然後他一旦不上庭就會被通緝,捉到之後會被控更嚴重罪名

不論被稱為女友嘅報唔報警,班警察一定會上門搵佢,不過照報道睇當事人應該一個人住

咁樣嘅話就11點到五點發生咩事就好關鍵,佢絕對有可能係被自殺再收兩封遺書去佢屋企

就連WhatsApp上面打嘅message都有可能係兇手打嘅
唔洗48個鐘 到底邊個話要over48,咪比cctvb呃啦 同埋女朋友一齊成7-8年,好可能仲熟過屋企人諗到都想喊 ,點會報唔到黑警

另外我老豆有自殺傾向於 之前失去聯絡左3個鐘我已經去左報
走果陣班警犬話過多陣就會通緝埋我老豆 問多兩句先知係for 失蹤only

講多一次 咪撚比人帶風向 做番啲應做既野啦
例如高秀蘭女士, 點解個頭部會係得番骷髏骨?變乾屍。

睇唔到樣,根本唔知係咪高女士。網民推測係831死者都唔奇。
但你睇逆權公民,有冇人被殺,隨時影響局勢
官司纏身又有傷痕
點connect個story好
唔係想炒唔炒車
只係想搵真相,解釋晒所有疑團
部份連登仔成日想話搵真相去掩飾自己其實好想有人比黑警打死然後FF可以爆鑊大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞