我混入示威者内部两月的真实见闻

576 回覆
51 Like 2026 Dislike
推行動post 唔好推垃圾文ok?
想spin去地產霸權,文字真係好撚仆街嘅武器
香港地食條菜仲貴過你食肉
楼主你是香港人吗?
看到『十几元吃路边摊菜面』,就知道作者根本就不是香港人!

1、香港最便宜的面食也要二十多元,吃个最便宜的早餐也得要二十多元!而且一般是没有『菜面』这选项的!(而且吃菜面分分钟比吃『肉面』更贵,因为不能够吃套餐。香港人饮食习惯一定是一碗面+一杯饮品的。
2、香港回归前就已经不多见『路边摊』了,近年已不再发营业执照,而且更加是重点执法对像,请参考2016年鱼蛋革命(暴乱?)是如何发生的,就是最初始是因为对『路边摊』执法扫荡而起的。

看完后可否用脑子想想?转发前可否带点常识?

PS。我刻意用简体中文和白话文回覆,怕你看不懂。
知喇, 吹緊風打地主吖嘛
睇下民賤聯推緊乜政策就知
下面啲留言加個所謂作者一定未嚟過香港
十幾蚊? 話比我知邊到有, 我都想試下
聽咁多個理由呢個最好笑
香港人會話無錢
唔係講笑,做一粒鐘七仔應該加唔到凍撚死
個時好似拎綜援
而家做緊youtuber
作個個on9 信個啲死蠢
作嗰條友有無嚟過香港
又路邊攤 又菜麵
你畀藍絲睇都唔會信啦
後生果班完全唔知
真係好好笑, 講到香港人咁窮, 但又會人人都有相機先拍照, 重作, O分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞