(P cubed 今日正式發售! 2020巡迴) perfume 討論區 6

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
話說,我覺得cosmic explorer係我近年覺得佢地既代表作
中田真係咁多年無回塘咁淨
佢地major debut前啲歌點計都係冷門既
https://www.youtube.com/watch?v=KuL4QLZTysI
以前成日睇呢段LIVE覺得佢地好CUTE
佢地有今日既成就真係經歷左好多野

中田我覺得早幾年回左塘但呢排又回返勇咁
但計落十幾年都係呢個水準真係好難
PS佢真係好似香取慎吾....
下有咩有無相望下 真係唔覺yuka有特別老左
我有時無聊睇asmart佢地介紹周邊既片,d近鏡覺得nocchi有老左
nocchi好似係某個時期之後愈黎愈靚,佢算係髮形變化最多個個

求其搵,好似係15年既相
件衫係咪electro world時期 好眼熟
我都揾返以前令我真正入坑既片
應該同你戈段差唔多時期,件衫勁似
https://www.youtube.com/watch?v=NyuO02ICUsI

講真佢地實係付出左好多先有呢個成就,
已經去到睇佢地跳舞覺得係種視覺藝術既程度(近年佢地都有呢種方向)
唔講都唔覺佢都幾似香取
佢長年金髮都好令我佩服
你咁講我都覺佢法令紋最深
希望唔好變成工藤靜香
段片description寫左呀
係出Complete Best個陣係心齋橋apple store既live黎
我落坑都係love the world首歌,之後先慢慢補live

Reframe係叫Performance Show就知係玩視覺了
不過得個幾鐘好唔夠喉

佢地2個同台過
好多年前smap請過中田上去

再耐D SMAP扮Perfume跳過ポリリズム但我搵唔返
哇屌原來個post就黎一年架啦
佢兩個真係好撚似樣

ps Polyrhythm係一首我都依家都唔明點解會紅既歌,成日表演都會唱呢首
聽聽下好洗腦掛
唔知呢度有無Fans個陣就留意可以解答到
好似係因為個陣回收廣告係用呢首做宣傳歌?
https://www.youtube.com/watch?v=wKqCcvSbS0k
呢個版本幾cute
我有印象係因為政府回收廣告而整既歌
所以真係唔明點解會紅咁耐
可能因為首歌既應援位比較多呱
呢段片有印象啊
個陣achan既招牌衫仲係着連身裙
維基係咁寫:
It was not until 2008 when the group's seventh single "Polyrhythm," which was chosen as the theme song of a recycle campaign by NHK, that they started to receive major attention in Japan. The single peaked at number seven on the Oricon charts, becoming their first Top 10 single in Japan, and since then, all of their subsequent works starting with their eighth single "Baby Cruising Love" have debuted within the Top 5 of the charts.

Polyrhythm 呢首歌歌如其名
Appropriately, the song's bridge is polyrhythmic, incorporating 5/8, 6/8 in the vocals, common time (4/4) and 3/2 in the drums.

Achan 早期招牌one piece 式睡衣,完全冇腰身,無法理解...
無記錯WIKI一開波係話木村KAELA推介chocolate disco吸引到NHK搵佢地拍廣告
我自己第一次聽perfume個名係game拎週榜第一
所以再早期既野真係考究唔到

無法啦,個陣佢地個招牌仲係連身半截裙/短裙/短褲
以家有時條裙同kashiyuka差唔多短反而覺得奇怪
佢地成日都講木村kaela 係佢地恩人,
我第一次聽應該係level 3, 然後聽番轉頭 game, electro world, computer city, 然後再聽到新。再舊就冇聽,唔係太啱聽。
聽過Future pop 幾失望,聽完再生就重燃希望,
不過,佢張single 啲 b side 都擺晒入大碟,搞到我冇意欲買single...
未Major Debut個d作品無咁電音
再早期廣島年代直頭係偶像風 (尋日係度睇,好青澀呀)
Future Pop我覺得還好,算定位去返Perfume
反而覺得COSMIC EXPLORER隻碟太電唔襯佢地

btw你level3先落坑就錯過左佢地黎香港個次演唱會了
有少少可惜,不過唔緊要,之後去日本睇咗呢幾場:
cosmic explorer 幕張 x 3 場
福岡 dome tour 1 場
future pop 橫濱 1 場
你唔講我都留意唔到, 好似都幾難得
今年除夕就係我入坑第十年, 回憶既話真係一斬眼就十年 .....
真係有幾可你會追一樣野追十年
呢d就係青春。。。
睇多次再生mv就有呢種感覺:期待下一個十年 可否不要結婚生仔,繼續跳下去。。。
巴打坐得近唔近
以前追返d舊歌,一追到sweet donuts就心諗發生咩事
future pop個期有一次youtube live, 呢首歌既排舞真係睇到眼突應該係佢地最複雜既一首歌不過future pop呢首歌本身就差咁d...同display一樣
但JPN個期都有少少脫離左電音
一到cosmic explorer真係重新燃起我既熱情
你地唔係因為電音先鐘意架咩?
有首舊歌叫edge, 呢首以前狂煲
係幾難得
好少見女團Post成年都未爆
其實唔係刻意要儲碟,只買album都夠
single佢地以前成日出,要齊既話好易買窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞