[勁恐怖]將軍澳女浮屍可能係831死者 佢朋友係太子站前上鏡受訪問後被逼錄音同可能已被自殺

2026 回覆
3694 Like 49 Dislike
整合

9月6號晚HKFP訪問左一個四眼姨姨
四眼姨姨話佢個朋友831個日係太子站俾黑警打死左
佢朋友父母好大年紀
去差館要返個女條屍個陣俾黑警軟禁埋

9月7號有條好可疑既聲帶同相流出
把聲好似四眼姨姨
用生硬帶驚恐既聲線話自己都係聽返黎叫人唔好信
最可疑既係四眼姨姨語氣似讀稿
FC係用字母讀出而唔係一般人咁講fact check
仲有兩張相似警察展示證物咁款

同日9月7日將軍澳有個58歲女人係酒店自殺

亦係同日9月7號警方出左張尋人啟事話將軍澳有一名女士高秀蘭係9月5號開始失踪
年紀同四眼姨姨相若
屍體係9月16日將軍澳海面發現
但條屍唔似平時浸死咁發漲而係枯乾
唔似死左幾日

重有
浮屍高女士住將軍澳
四眼姨姨都係住將軍澳

而家懷疑浮屍高女士就係眼鏡姨姨既朋友
四眼姨姨因為同記者講左朋友被殺同父母被軟禁一事而被逼錄聲帶
更可能已經被自殺
將所有可疑點整合 時間上既巧合好得人驚

9月6號晚HKFP訪問左一個四眼姨姨
四眼姨姨話佢個朋友831個日係太子站俾黑警打死左
佢朋友父母好大年紀
去差館要返個女條屍個陣俾黑警軟禁埋

9月7號有條好可疑既聲帶同相流出
把聲好似四眼姨姨
用生硬帶驚恐既聲線話自己都係聽返黎叫人唔好信
最可疑既係四眼姨姨語氣似讀稿
FC係用字母讀出而唔係一般人咁講fact check
仲有兩張相似警察展示證物咁款

同日9月7日將軍澳有個58歲女人係酒店自殺

亦係同日9月7號警方出左張尋人啟事話將軍澳有一名女士高秀蘭係9月5號開始失踪
年紀同四眼姨姨相若
屍體係9月16日將軍澳海面發現
但條屍唔似平時浸死咁發漲而係枯乾
唔似死左幾日

重有
浮屍高女士住將軍澳
四眼姨姨都係住將軍澳

而家懷疑浮屍高女士就係眼鏡姨姨既朋友
四眼姨姨因為同記者講左朋友被殺同父母被軟禁一事而被逼錄聲帶
更可能已經被自殺
Fc,因為係近哩幾個月手足經常提,一般老坑識q,狗仔做多咗了,另外把聲好驚,上鏡反而唔驚?
再講,後面A4 點解要打時間 唔用手寫?因為驚受社會睇到好多嘢尤其是識佢嘅人,係咪佢死又唔敢講但係佢連上鏡都唔驚點解要專登錄音?
好恐怖
如果錄音嘅對白係黑警編寫自然需要將呢件事變成以訛傳訛令人覺得呢位女士係道聽途說,但佢喺片中所講佢係認識死者父母即係大家相熟絕對唔係乜嘢朋友嘅朋友,9月1日林鄭月娥忽然撤回送中好明顯就知道831出事,加上太子站封站咁耐更加令人懷疑
借貴寶地

https://lihkg.com/thread/1577137/page/1

1)警察衰野太多,好難一張文宣講晒
2)我地前線手足都開始反擊得勁D,反擊畫面又會被現在好落力打國際戰的政府拎黎大造文章,條片正好俾外國能更好地體諒我地
3)更好利用一些震撼畫面或者橋段,收籠外國人心
4)微電影,睇故仔,好多人都會幾OK,有助spread我地情況出去
5)以後我地本地同外國文宣都塞條片的link入去,又或者YouTube channel

但廢J我完全不識點樣整呢D片出來,卡通又好真人又好,都唔識,眾籌也沒experience。所以想集結神力,有邊位兄弟覺得有得諗,就幫手spread出去同用力push,小弟廢J P牌仔自push都做唔到,sosaad。
真係好可疑
太子站RIP
Push
搵人睇番水流報告,佢應該係由柴灣流番入黎
我去帝廷食飯,成撚日見班死老鬼9UP

我就無見人澄清,個個柒左潛水

條女班聲仲好似好驚,我覺得比POPO夾住講
因為驚手寫字跡會睇到好多嘢尤其是識佢嘅人
假既駛咩逼人澄清
又影相又錄音應該都係真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞