[勁恐怖]將軍澳女浮屍可能係831死者 佢朋友係太子站前上鏡受訪問後被逼錄音同可能已被自殺

2026 回覆
3694 Like 49 Dislike
勁喎
你幾時邊個post話過?可以quote返嗎?
Push
Up
好恐怖
四眼姨姨你快啲出黎話我地炒左車啦
推...
但你無証據兩條友係認識
先係point
唔係大家住將軍澳
就叫識

要真相就搵街坊上樓拍門
高女士嘅老公

請問巴打樓下話自己見到"佢"
係高女士定四眼姨
喺邊度見到?
請畀多少少details

無頭無尾唔知想點
你要查高女士
可以分開獨立嚟查
有證據佢同8.31有關
到時再link返過嚟

而且你未解釋 你話你陰陽眼
見到邊個 喺邊度見到?
Monabb? 唔是我
分開兩單嚟查
唔會先入為主 影響判斷
唔係會仲清晰?
如果真心想搵真相
唔係越清晰越好?
冇證據顯示,高女士同四眼ee有關係
純粹係大家聯想
大家可唔可以暫時唔好推呢啲調查post住?而家行動post先最重要
#1620 monabb絲打
請問你喺邊度
見到邊個?
有無 時、地、人?thx
咁咪分開查
有証據先link返埋
警方「速龍小隊」上月31日衝進港鐵太子站月台,以警棍制服多人進行拘捕後,坊間流傳有人「離奇失蹤及死亡」,包括近日被發現浮屍海上的失蹤女子高秀蘭,但《星島日報》經多番求證後,證實死者高秀蘭患有抑鬱症,本月6日才失蹤,屍體被發現時腫脹腐爛,並非外界流傳的「海上乾屍」。

記者:徐裕民

網上流傳「831」失蹤者「被自殺」純屬謠言。一具女性浮屍,本月16日早上8時,被發現在將軍澳海濱公園對開海面漂浮,經報警撈起證實死者是本月6日失蹤的57歲女子高秀蘭,有關消息經媒體報道後,網上流言不絕,包括質疑她是否當天失蹤,又指死者雖然在海上漂流,但被發現時竟變成「乾屍」,死因極為「可疑」。

證高秀蘭患抑鬱症

《星島日報》記者根據線索,昨與死者高秀蘭丈夫「阿華」取得聯絡,對方在電話中表示,其妻子失蹤經過已被公開,強調不可能於上月31日死於港鐵太子站內,「係啲人亂咁嘈!」他又稱,其妻子本身患有抑鬱症,但以私隱為由,不欲談論妻子自殺原因,希望各方給予空間。

《星島日報》調查亦發現,高秀蘭最後一次與「阿華」見面為本月6日,當時並無異樣,但任職技工的「阿華」上班後,妻子通過手機WhatsApp社交程式留下「永別啦」3字,他大驚下隨即報警,消防員率先到達事主位於將軍澳寓所,因拍門無人回應,於是以工具撞破大門入屋發覺無人,警員也發現高的身分證和財物沒有帶走,將案件列作失蹤人口處理。

失蹤10天後,有釣魚郎終發現女事主屍體,消息稱當時屍身腐爛及腫脹,並非傳言所說的「海上乾屍」,警方調查後相信死因無可疑,將案件列作「屍體發現」,詳細死因有待法醫鑑定。

消息人士又稱,死者除了患有抑鬱症,04年也曾接受一次手術,此後患上創傷後遺症,多年來一直有向精神科醫生求診。

原文刊於《星島日報》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞