失業個種壓力係好大(7)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
求add
喺屋企附近間工廠區做包裝,500/日好似幾好
做住先
我唔係Fg
琴晚sd左email
其實你應該要老實答,
如果係換leader 換左個8婆,
你可以話換左個新人lead住你,但咩都唔識,無能力帶領條team
如果係team member問題
你就要話member唔合作/玩野整你既 , 反映過俾上司,但都無改善
如果你上左位但又裸辭,我都唔識答
一日未出offer
一日都唔可以當佢講任何野係真話....

比我就唔會咁老定
仲要而家咁既經濟狀況.....
無論結果如何
你都改變唔到
旅行去得開心
唔理咁多啦
如果要旅行去得開心
梗係搵到工
返工前先去啦
而家去旅行會囉囉攣.....

又驚bg check果間公司有咩事搵你
又驚有人打黎約interview 會miss左等等.....
真係 返工睇化曬
依家胃都時好時差長期病啊
我都係咁
但冇錢冇辦法
有錢買樓
係勁
咁你就唔好去啦
驚錯失良機
BG check有問題?你用假資料?
我轉幾次工都無事
因為真材實料

同埋未必有公司等你咁耐
今日打左過黎comfirm左OFFER
因為我上個月裸辭完最近先搵工,而又要等佢BG CHECK所以想去個旅行
既然而家都簽哂野等下個月on board就plan下算
我會要求bg check係喺我入職之後先搞
so far無乜問題
等機會揾啲啱自己興趣嘅工種,鍾意做嘅話就自然會表現好,老細就會知你係掂嘅
都勁啦
收工就幫自己減吓壓,做gym, 打座,瑜伽,吹水,煲劇, ...
一於老作囉
話個部門越做越縮,自己搵定路走。
或者話有朋友介紹轉工,offer 超正。
HR會係試用期前完成
見過有同事
過唔到 要即走
正常人都唔會過唔到 再請條友返黎都麻煩啦
係有啲好extreme既case聽過唔得
話時話bg check時候
有無試過比agent話 舊公司唔做?

事情係今 幾個月前
見工 之後進入bg check
等咗兩個星期 agent 屌尻我話 舊公司唔做 我話關我乜事? 舊公司唔做 我做到乜
之後我話搵到野做(有無見過agent 屌interview ) 佢立即話間公司出到份contract 我話搵到野做 佢話比份合約我睇
我話唔睇 搵到野做 佢仲死心不息 比我睇
唔睇

之後我 對agent 公司觀感越來越差
我年輕見agent 工
我見過agent 改我cv 唔緊要 執靚仔 ok
仲要改我工作經驗 完全無做過 話有做過
比我睇到份cv. 報虛假工作經驗
以後對agent 無好感 好多為咗囉個人資料 為咗份佣 以後都唔見
有幾1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞