失業個種壓力係好大(7)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
你當初點搵到一份覺得可以返得過既工
先搵FT啦, 唔好哂太多精力去一啲你唔打算長遠進行既事了
NO, 我係30+老野
有啲社會經驗知道啫
鳩搵, 佢IN OR請先諗係咪真係做啦
而家始終係"求"職, 有無人肯請你先係重點.......
巴打你係搵咩工種?
咁又點,無Offer好多原因:
一係人地強過你,一係人地頂爛市,一係你經驗唔match,一係嫌你無左另一d skills
無都唔出奇,其實仲有好多人搵緊工
白紙想入行好難
想問下大家,18年畢業之後細公司做咗一年嘢,有間同行業超大公司壓價壓到我平手,我唔想accept係咪正常點解啲大公司永遠都要一副我比你入嚟做係等你可以學嘢嘅嘴臉...
但我之前已經reject過一個offer,但係唔係同行業,不過人工高過而家呢個offer如果唔係間公司蚊型到連medical都冇我諗我已經結束咗失業生活...
七月裸辭旅行完返嚟搵到而家已經好灰... 幾時先可以搵到工?
公司執咗
不過我今日收到offer了 雖然唔太滿意……
屌我都係
咁大公司offer無take?
我覺得可以⋯
入大公司當係刷靚啲cv,for以後轉工嗌高啲offer
公司摺左就唔係被炒啦
咁封信都一樣係寫redundancy……
其實今日個offer同我之前係平手,不過多少少performance bonus同一日annual,大公司
同上面位巴打一樣,我都心大心細緊要唔要take offer,唉
我以前讀Engineering , 22歲HD畢業果年搵第一份FT, 係環保處CONTRACTOR啲空氣監測站, 做左一年又去讀返個DEGREE.
之後做左幾年Sales Engineer。
不斷累積資本, 而家叫做自己搞啲小生意生活到死唔去咁啦
咪係囉, 工揀人, 人揀工。
總之唔好灰心氣餒
係唔出奇, 香港地少人多
其實唔難, 有啲學徒制, GOOGLE下
巴打咩學歷經驗呀?????
大公司個名嚮啲, 多人爭住入去提供廉價勞動力
分工仔細, 做野會SPECIFIC啲係某幾項TASK
之後搵返啲同類型既大公司都會易啲

蚊型公司好多野要自己來, 學到既野全面啲
撈住先囉~
舊公司執柒左既最緊要補足水
之前做開波鞋sales
讀唔書既中5仔
i know that feel
平手仲要福利差過之前
唔想要offer
無得解釋咩
呢個時勢有份平手嘅工已經好好
做啲咩嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞