失業個種壓力係好大(7)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
你啲上司同埋同事有咩反應
你係咪搵到好路數所以走
有咩pt好做
收工 正式離開公司 😞
正唔正就要睇你做邊行,人工福利好唔好
同埋返工地點
唔好走啦
佢炒 有通知金食
ISS 醫院停車場 12個鐘返六日
自己搵下
女仔 做商場保安
人工高 又可以幫到連登仔手
有份好想做既工,經人介紹,講到話實請,見完心諗實無死

點知到而家都冇消息,聽佢講最快要一個月後先有消息,一個月了

想問有冇巴打有好路數,鐘意做外勤工但真係行頭好窄好難搵
Startup同上市公司大家會點揀,假設人工地點一樣
福利就上市好少少,但同事同公司文化就startup 自由啲
1. 揾 parttime, 補習頂住先。
2. 去教會睇吓佢地有乜野即時幫到你。有啲教會都幾熱心幫人,就算你唔係教徒。你亦可以問吓有乜可以幫返教會做。
3. 申請綜援。交落咁多税,暫時問政府攞返多少係理所當然。
4. 逆境中每日都唔容易,但始終會捱過。加油!
失業真係好Q正
每日起身慢慢食早餐, 睇住旁邊D西裝友趕頭趕命,自己懶懶飲杯奶茶 
食完早餐, 返屋企上網搵工, 每日SEND十封信差唔多, 
之後訓覺, 訓到十二點或者一點起身, 可以開電腦睇劇, 睇電影, 打下機, 有左電腦, 呢個世界大把免費娛樂 
到左三四點, 可能會覺肚餓, 由於消耗唔多, 可以考慮落街10蚊兩個包, 或者 食麥皮 
HEA到晚上, 如果有家人就返屋企食飯, 冇就盡可能自己煮, 節省少少 
失業左一個月, 依照咁既生活方式, 扣除必要開支, 總支出大概平時返工四成左右, 
諗落都覺得好笑, 我辛苦工作, 為左就係六七十歲後, 可以享受類似咁既休閒寧靜既生活 
原來失業已經可以做到, 人生真係可笑, 哈哈
但連自己想買既嘢都買唔到
我屌你老母"啟孽村村民"
你一日唔過來幫我含撚我都得閒上來屌你個仆街坎家拎
係咪失燒炭死撚
我屌你老母臭閪呀
呀叔我都敢撩
真係前世未死過, 仆你過街

唔好話呀叔我唔點條明路你行喇
真係搞唔掂就去跟龍心執貨啦
電話都有埋呀,死白痴仔
https://www.youtube.com/watch?v=lBs20OiE7UY
你啲仆街仔用下個豬腦啦,
真係唔死都無撚OR閪用
商場都就快要摺啦
随遇而安就天下無敵!
巴打超强適應力!
大把商場啦
做G4S 圓方大把位
我驚佢考得牌來………………
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞