[2019]工程界揾工&失業討論區 - fresh grad都可入黎

495 回覆
9 Like 4 Dislike
9月完都唔知有未
aecom好似唔多睇gpa,可以一試
銀行你想做邊個部門先, 前線定後勤, 你有無細心去做下research banking 裡邊各部門係做甚麼, 邊個部門適合自己, 因為入錯左office, 唔係咁易轉返出黎架?其實大把bank 請contract 位, 可以做住先。(尤以分行仔/KYC contractor 為主)
自己野可以唔駛 REC, 業主有人有牌就得
ASM 同 SAE 都係靠年尾份花紅
想問下main con d CTA既A仔係做咩,
合約制TO?
讀環保仲未搵到工 好灰日日係jobdb碌嚟碌去都冇乜新工
有啲公司真係好on 9,明明個hr打黎,話我申請個個職位可以去interview,叫我直接去個個地盤in,頂佢,去到個度,個面試官睇完我係申請表寫既職位,佢先知我原來係申請個個職位,後尾佢仲竟然話我係咪應該去申請其他既職位,完全都痴線。
根本個hr都廢既,完全無同地盤個邊溝通過,完全無同地盤確認過,簡直浪費左我成個朝早時間,最後仲係地盤食左兩次塵先離開到,完全一肚氣,離晒譜。

明明叫我in AE,但去到竟然問我係咪應該去做forman個啲,因為佢見我cv主要係監工經驗為多,簡直離晒譜,我degree出黎係想最終向Engineer個邊行,依家就係想做AE儲多啲經驗,但你就叫我行forman,大佬,完全兩條路黎啵,玩野咩
你師兄,今年grad
即係俾錢買個位咁,政府唔認
通常係一般sub仔ive仔升N剪先走去讀,
同八大出身正牌大學生無得比架啦,唔好妄想行scheme同入乾收銀
但係可以考慮下英國考cibse既
有啲公司真係好on 9,明明個hr打黎,話我申請個個職位可以去interview,叫我直接去個個地盤in,頂佢,去到個度,個面試官睇完我係申請表寫既職位,佢先知我原來係申請個個職位,後尾佢仲竟然話我係咪應該去申請其他既職位,完全都痴線。
根本個hr都廢既,完全無同地盤個邊溝通過,完全無同地盤確認過,簡直浪費左我成個朝早時間,最後仲係地盤食左兩次塵先離開到,完全一肚氣,離晒譜。

明明叫我in AE,但去到竟然問我係咪應該去做forman個啲,因為佢見我cv主要係監工經驗為多,簡直離晒譜,我degree出黎係想最終向Engineer個邊行,依家就係想做AE儲多啲經驗,但你就叫我行forman,大佬,完全兩條路黎啵,玩野咩
其實應該係想揾個藉口推左你
唔關HR事,係in你果條友唔想要你,就係覺得你監工經驗太多
其實我都感覺到加啦,而且之後根本完全變左唔係interview問我問題,反而係勁hea咁樣同我講左8、9句

最令人嬲個樣野係,佢地總部寫字樓個hr根本無同地盤個邊個主管溝通好,無清楚確認個個地盤係咪真係有AE空缺,係咪真係要請AE,最令人搞笑係個面試官仲同我講佢地個盤其實已經埋尾,係差驗消防個啲,咁即係暗示唔需要請人啦,真係想爆粗,如果夠人用,好心佢地個hr就唔好叫人interview,呢間公司個內部溝通差到嘔血
其實AE咪又係要進行site supervision ,咁都得
之前做part time AE 係幫手收貨
Pt 9好吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞