[2019]工程界揾工&失業討論區 - fresh grad都可入黎

495 回覆
9 Like 4 Dislike
Main con 完civil Scheme 咩價位
轉行啦
直頭超過一年啦 真係一直有揾工,當中又in過8-9份,無人請咁解者
你做邊瓣先?
個巿係淡,但應該未至於淡到咁喎
咁你最尾點回應?

有冇人知 PAULY BUILDKING 同中建 好唔好做
利申 祼辭左2個月而家開始搵工
做技術員學徒入左間maincon 簽4年都係得11K,聽腦細講會加人工,但完約畢業後好迷 都唔知點行好...
利申: DVE畢業但有5條2公司供讀IVE
咪就係building個邊 唔係civil 唔係bs
可能真係自己面試表現唔好啦,但我亦都覺得係自己際遇唔好,唔夠好運啦,都有試過有啲interview去到second in加,硬係差最後一步
上年grad 做左一年 岩岩想轉工由sales eng轉番做contractor嘅ae 掉十幾份cv一個interview都無 headhunter幫手掉都無人理 最後好彩見到份service eng
nuclear eng, 阿sir話理論上行到mech條路,結果
諗住做左atal sup仔成年搞左幾個project,轉上去做下d contractor嘅ae應該得,結果都係無人理
轉至十三力既fresh grad engineer既一個msg

話說有個Grad E
佢叫jeff 姓郭
嚟咗十三力做幾兩個幾月就辭職
聽講係去AECOM structural

一開始覺得佢係煩咗啲
點知一落site office
坐佢隔離就知佢咩料
佢喺櫃度係咁un腳
Un到我個mon係咁搖
佢又周不時裝我部腦做咩
我問佢有咩貴幹
佢話睇下我做緊咩
連我用電腦whatsapp緊都照睇
佢又厚面皮到我見住佢睇我啲whatsapp都會照睇
平時返工0800-1800
你可以遲最多半個鐘返 之後遲返半個鐘放工
即係0830-1830
佢就例牌八點九先返
有一日佢九點先返
冇人收到佢嘅msg或者電話
佢返到嚟一句話龍祥道塞車就算
好唔負責任
咁有一日有個project engineer行埋我同呀jeff個位度話有啲嘢想我或者呀Jeff 幫手 叫我哋去佢個位睇下做啲咩
當我行到個pe果個位 發現呀jeff吊緊魚 咁算啦
我聽完做咩 返埋位 呀jeff 重吊緊魚
後尾我先知 哩單嘢原本係搵jeff做
點知佢一個禮拜都冇做過 之後先放返出嚟睇我定佢「再」做
我用咗一個上晝就搞掂
又有另一個project engineer話呀jeff做嘢那西 啲石屎倉斬到求求奇奇就算
到最後個pe自己做返算鳩數
之後佢調咗櫃 去跟另一個manager
有一日我果邊個manager要人幫手入則
朝早叫佢下晝去ARUP幫手搬圖入則
我晏晝臨出發 佢一句話唔得閒就唔去 但係果陣時佢唔係做緊嘢 係同緊個女同事吹緊閒水
我一個人要拎三百張A0圖
好彩隔離team有個同事幫手
如果唔係已經入唔切則
如果佢真係唔得閒 又點解唔同我果邊個manager講
極之不負責任
到近排收comment再入則
執返之前啲submission form果啲文件
佢負責跟果啲連date chop都冇
我就負責執佢啲屎
總括而言
呀jeff極之不負責任 做嘢那西
諗住搵新工洗底
新公司嘅同事都係好自為之

AECOM structural team同事自己執生
屌,呢啲咁既蛋散就死好命,有工返,相反我呢啲渴求有份工既就點都無人請

不過都抵十三力死,請左呢啲仆街仔做員工。十三力有個老老地又高級既女hr好鬼串嘴咁,當正自己係中學既訓導主任咁,命令啲面試生起身講自己意見,態度九流
巴打唔好灰心
祝你好快有好工開
我果時都in過十三力
應該知你講果個HR係邊個
佢真係好串
多謝巴打鼓勵,希望在明天,我會繼續努力send cv,繼續保持個好心態去interview。

呢個hr真係好無禮貌,人地係黎面試,唔係黎聽你命令做事,佢連基本禮貌都真係無,佢所影響既係佢自己公司既形象
所以我都冇揀到十三力
大家對日資contractor有咩睇法?
佢地日本人個文化好似太難融入,又好似非常奴隸制度,要非常遵從上司命令咁。 而且日本人好似放工仲要做啲不必要既應酬
有冇30k+
你派膠定點?
newly chartered 做顧問行都係得30k咁上下
完scheme就想30k?
完Scheme無30k 邊個做
Main con喎
十三力GE interview好撚chur架wor
1st group in又gp discuss又present
2nd先panel
仲以為要請mt
原來搞咁多野都係請垃圾
利申 過唔到1in
自己有哂答案都問
答你50k係咪會開心d
中國佬完scheme做Site Engineer 有31K
不過應該做到仆街
完scheme應該得are先係筍位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞