[2019]工程界揾工&失業討論區 - fresh grad都可入黎

495 回覆
9 Like 4 Dislike
睇你做邊範
因為to都有屬於to既 cta
由6月到依家,in左7份工程既工,全部無消息,慘
其實上個月另外仲有一份有得in,點知自己on居拒絕左唔去,依家諗起極度後悔無去添,因為無諗到依家9月啲工程公司已經唔請類似既職位,唉
2020 graduate programme都已經開始
揾份賣衫sales兼職頂住先,真係佢老闆
消防都大把黃絲
邊個規定做公務員唔可以係黃絲?
除左死黑警
實得架
不過突顯人係犯賤嘅
一邊唔鍾意A一邊幫A做嘢
你既logic唔係好得喎
政府係人民公僕
做既工作理所當然係要幫到巿民
只不過係警察背道而馳先叫人唔好去做

如果照你logic去諗
你應該有事唔好叫警察
唔好用任何政府起既設施
因為一邊唔鐘意A,一邊用A既服務
會顯得你好犯賤
gpa唔高基本上係叫朋友介紹
如果唔係連n手飯都無得食
jobsdb 經Agent d工 係味九成伏?
利申fresh
巴打係Fg? 定都有幾年exp?
公務員係香港人請返黎服務香港人既
上頭做錯野,身為1)佢既下屬,2)佢既主人,都有權去提點佢做錯
佢肯改就好,唔肯改,我作為主人都唔可以屌?

就算講工程,我起基建起樓做風火水電,係本住起好樣野等市民有得用既心態
而唔係為服待777或者+X哥
其實我兩樣都係,又算係fresh grad,但本身又有工作經驗
因為我本身有做野,又讀degree,只係讀到今年先完咁解
上年自己就衰衝動,裸辭左個份工程既工,所以搞到無野做既空白期去到依家,相信呢樣野成為左我一直見工失敗既原因。
唔係串你,有無諗過係interview 問題
呻完就加油繼續搵啦
老實講 如果人地真係咁介意你個空白期 睇完你cv都唔會叫你去in啦 下個interview再準備好d啦 加油
都有可能係,所以無得諗咁多,一個interview成唔成功都有好多因素。
唯有繼續努力揾工
所以我都繼續努力揾,無得諗咁多,相信總會有機會黎到既
有工作經驗都唔請
應該好吃香至啱
你做咗幾耐野
屌那星
而家真係搵唔到有工

真心頹
7月揀咗份sub仔返
點知9月又俾佢炒
早知要第二個offer好過
而家真係搵唔到有咩工返
有啲人工唔錯
公司無job做比人炒?定係你表現唔好,三個月試用期都過唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞