[2019]工程界揾工&失業討論區 - fresh grad都可入黎

495 回覆
9 Like 4 Dislike
人工有40k就有可能儲到20k嘅
到你搵到 40 嗰陣自然就有 40的洗費...
結果最後係發現,搵十幾嗰陣可能儲到更多。

利:由第一份工 6k8 做到而家年齡同人工都係三到尾,
錢唔見儲多左,
不過肯定 6k8 嗰陣壓力一定冇咁大。
洗費幾多一定可以控制到
睇個人紀律
去到我地呢個年紀,好多洗費已經唔係自己可以控制。

簡單講,即係只係負責俾錢。
有無妻兒都係自己控制到嘅
老婆仔女都話可以控制到,但上面O個兩大/四大長老呢?
廿歲頭剛出黎做野都重可以講"今個月唔夠駛﹐可唔可以俾少 D"
三到尾重有冇機會講呢句...?

有乜唔舒服要入院,私家照片俾一皮野排期快一年排唔排?
大時大節一家人出街做節去唔去? (去 = 張單就係你俾。)
一個中秋兩日已經食左二千蚊,自己平常一個月食飯都未食到呢個數。
好想轉行呀
想出外國做engine
五洋大家點睇
走 外國讀master or phd
工程工有邊d唔洗ot?
而家final year,想出外國讀個master轉行
好辛苦呀 點解咁撚多野做
直頭正啦,
fg唔洗養家比家用住又無拖拍,20k一個人用爽到爆
基本上除左好貴既奢侈品,其他都係好爽手就比錢買
fugro
我有朋友做緊
7點已經走左9成人
真男人
ee hd 做左2年酒店都唔知揾咩工好
9月姐, 一世人流流長打幾十年工, 唔需要太擔心
以前做過R&D, 你邊間呀?
上年grad 走咗去做main屎 依家返咗一年,人工低,好hea,返到好似半退休咁,好頹廢 啱啱出嚟做嘢就咁hea其實都唔係好事 想轉工都唔知可以轉乜
要珍惜hea工
做construction你會後悔
FG 出黎唔好做 Mains,
本身已經難學野,同埋做耐左番唔到出去的。

通常出面做到咁上下先會入去,
一黎經驗同 Knowledge 儲夠可以 Handle 到,
二黎出面闖幾年,人工亦會相對會容易叫高 D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞