[2019]工程界揾工&失業討論區 - fresh grad都可入黎

495 回覆
9 Like 4 Dislike
無project做
除咗我仲炒咗幾個fg
正常都過咗proba,依家已經有得請al
我公司啲project多到唔夠人手
好多鬼佬科企
返左兩個月工,即係等於無返過工
依家真係難有工開,777將送中條例放到最前,頂死晒所有工程撥款
加埋暑假休會,10月復會又唔係即刻有錢
可以講新年後先有新既大型project
我識一個大幫肯做住幫辦先,都要坐四個月先有工開
同埋有時叫你上去in,只不過係貪你係街外人(有時會有client黎in),扮唔係內定
所以in唔到好正常,唔好睇小自己
做construction真係食晒屎
介唔介意開名?
呢家咁嘅時勢 仲ff會批到大型基建
Entry level人工一般,前景亦唔明朗
就算唔係入政府,好多contractor/consultant都係做政府project,一係就幫藍絲發展商做
唔係公務員,整個身分立場完全唔一樣
私人市場你可以藍絲黃絲,free to take ur stand,但你做政府工公務員同人講你係黃絲好反對政府,好無說服力囉
消防都大把黃絲
邊個規定做公務員唔可以係黃絲?
除左死黑警
公務員係香港人請返黎服務香港人既
上頭做錯野,身為1)佢既下屬,2)佢既主人,都有權去提點佢做錯
佢肯改就好,唔肯改,我作為主人都唔可以屌?

就算講工程,我起基建起樓做風火水電,係本住起好樣野等市民有得用既心態
而唔係為服待777或者+X哥

起好樣嘢,但質素參差
未來只會更差
連港共政府都重推電子科技業重回工程正軌
識人好過識字
呀媽係女人
識投胎仲好啦
其實呢句係明玩你喎, builder 驗消防先係最忙....
佢應該係想搵個做開相關的,可以自動波唔駛人教..
喜歡玩冷氣的路過...

(不過做緊 builder..)
你係邊瓣 Eng...?
但最抵死係佢最尾又話唔介意你唔識,肯學就得,又話唔介意插多1,2個AE既,心諗真係屌你啦,係度帶我遊花園玩我
係香港做elv係唔係chart唔到
上件空白到而家 咪即係最少9個月?
其實我兩樣都係,又算係fresh grad,但本身又有工作經驗
因為我本身有做野,又讀degree,只係讀到今年先完咁解
上年自己就衰衝動,裸辭左個份工程既工,所以搞到無野做既空白期去到依家,相信呢樣野成為左我一直見工失敗既原因。
呻完就加油繼續搵啦
老實講 如果人地真係咁介意你個空白期 睇完你cv都唔會叫你去in啦 下個interview再準備好d啦 加油
所以我都繼續努力揾,無得諗咁多,相信總會有機會黎到既
上年空白到而家 咪即係最少9個月?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞