[HKBU] 浸大討論區(10) 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
pth
巴打讀緊舊制定新制GE
靚grade都唔計gpa
邊個lecturer咁好
我嗰個勁煩仲係咁overrun
可能人哋讀計gpa嗰個course...
其實大學生係需要讀通識,拓闊下自己視野,唔駛局限係自己本科知識。當年我有d GE courses仲高分過major courses。

當年我都要讀普通話,我又唔太反感,未當學多種語言。不過大學安排上可以做得更好,例如唔計credit/開多D班。
拓闊視野 學吓唔同嘅嘢係好事
我對新制GE唔反感

如果少d GE credit
放多D cred落free elective
可以跟自己興趣去讀唔同嘅嘢
咁會唔會開心d
雖然實際冇可能會咁做
我都讚成多D free elective
gdp
same 有冇得講數架? 我都冇住過就當我住過咁計
bu個policy一向係咁,咁樣都係防止啲人亂reghall reg完又唔住
有冇得講數你都可以試下嘅,who knows,1%嘅機會都係機會呀嘛
白白送咗30分出去
我讀舊制GE course,我唔鐘意學校一定要夾硬你讀冇興趣嘅科,例如我中學讀文科,大學揀社科,但就逼我讀個理科GE,最後我讀咗科中西醫(其他個啲科係phy同chem)
雖然係好hea,交兩份paper,每堂抽組答問題,考試mc,但係bio個啲英文生字真係搞唔掂,對有讀過理科個啲人係特別著數,而我就要出多倍力去讀
有啲科計,有啲唔計加嘛
其實迫你讀下其他field嘅courses都冇壞,不過前提係相關學科嘅人唔可以讀。
咁你讀文科GE都有著數啦,理科人讀文科都要出多倍力去讀
調返轉文科人讀理科GE咪一鳩樣
上面咪講緊文科人讀理科GE
係架 bu要行通識教育就係咁架啦

Btw新制咪算好,GC同GD course都少咗
GC變 GF
GD 變 GT
文科人可以完全唔使讀理科
反而想知GE level 3係咩嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞