[HKBU] 浸大討論區(10) 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
table tennis 同 basketball 邊個容易靚grade?
Thanks 你咩size 我M
其實啲保安都幾好禮貌 唔想拍卡留資料可以show比啲保安 不過本身要拍卡/check證都反智
一樣呀
你想要就tg 我啦
S5想換wed 8:30
想問一個sem有冇話最少要讀幾多credit?
Full time好似12cred
如果今個sem reg唔到12 credit會點?
要打去AR問吓喎

點解唔夠cred啊 啲科揀唔啱?
都係 諗唔到想讀咩
有興趣個啲都驚到時add drop唔得
我可以講鐘樓下面果班懶到出汁
行人手果條 拎埋俾佢 佢都係咁叫拍卡同學
hi 各位
我嘅家姐 佢bu學生嚟
但佢極垃圾(唔上堂 遲交功課
其他科已經考得唔好(又C又D
已經收warrent letter
大中仲要F左
佢話佢比個老師針對
自己功課 考試個啲分都唔知去邊到睇
問佢考試啲stat 佢又話冇睇過
話email 冇講 又話咩都係個老師錯
請問係咪真係老師問題?
藉口多多
請大家同我解釋下咩事

本身我唔想理佢學業點
但佢恰得父母太過分
佢次次都講到自己冇錯
話要讀書 然後收warrent letter
同時因為哩件事令到我屋企成日嘈
我就上嚟問下咩事
而家真係阿豬阿狗都係大學生
佢係唔知考完試嘅stat
但正常唔係應該有封email 話你聽midterm成績點/其他人考成點

或者冇email都應該有個網睇
至少我學校係咁

所以想問其實係咪真係冇
定佢根本係到玩嘢 上堂有講 但佢冇上堂 所以唔知
我覺得係後者

求解
唉 同佢講哩啲冇用
我今日同父母講要經濟封鎖佢 只比食同車錢(父母做嘢個到要幫手 我sem break幫左個幾月
但其實我都要溫下書
佢就日日係屋企瞓)仲要成日亂洗錢
前幾日仲去馬來西亞(當然錢係我父母出啦)

佢係根本唔覺得自己有問題
又話啲活動我冇得quit
住hall都有人gpa 3 啦
我唔出去陪fd 會比人杯
功課又遲交 比個prof打電話去屋企
到考試 啲note可以一眼都冇睇過
我睇過啲note幾得意咪問佢
佢答我 唔知呀 我都冇睇過

遲交功課仲要send第2個document buy time
呃個prof 話唔好意思 send
我唔知係咪同一個prof

但我希望佢可以反省下
點都reg咗先嘛 無個橙都有個桔!
特別係GE course成日一係唔加位 一係好少位
其實應該唔同prof 唔同faculty都有唔同做法

就我自己嚟講 有啲科係上堂派返份mid term 有啲科就可以喺一個叫Moodle嘅platform睇返啲assignments咩grade 有時prof都可能會係email attach埋份assignment 比晒comments同grade

平時exam嘅成績就可以喺buniport到睇返 試吓搵吓家姐email ac 有封由AR send 叫做grade report嘅email 裡面會有steps教你點睇

而其他人考成點應該唔會對外公佈(?)

希望幫到你加油啊!
大部份都唔會話你知其他人考成點,至少我讀到Year4都只係遇過一科有上堂講一兩句
功課成績就因lecturer作風啦,唔係科科都會同你講你拎咗幾多分
考試成績就一定有正式公佈嘅,上buniport睇

大中都F得,多數係唔交功課或者抄人篇文,擺到明係懶
唔該2位
我本身冇諗佢抄人
可能真係個prof針對佢 所以F左(雖然我唔覺得prof會咁得閒針對佢)
但依家巴打講 我覺得有機會
之前聽過佢講 話佢會叫師兄幫佢做功課
佢咩都唔識 咩note都冇睇過
除左上網抄同叫人幫手應該冇咩可能做得到份嘢

佢仲話我隔離個科冇交一份功課都拎D
哩科我咩都交齊 憑咩拎F
我要投訴個prof
我pre-reg有呀 係佢冇俾到我
問左 唔開位
bookshop話無PE衫賣
點算好
買二手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞