英倫扮工室 (27) 之 身在英倫 心在港

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
但一開波應該搵幾多gbp 人工到? 我見5萬樓上要比40%稅 係未岩岩好搵5萬樓下最正?
但無係英國做過 應該要叫低d先有人請.. 邊到有得睇市場價?
我諗住係Manchester 買樓但係zone 3 返工大唔大問題?
boris 話會拉高個threshold 去80k如果佢仲未俾人踢走既話
Manchester zone 3 droylsden
甘T5都係比你做野同玩,吾會check 掛
我都無填舖地址,等緊佢寄返本passport 比我
你係咩programming language
How many years of exp?
Best is to talk to recruiters directly

<£20k 免稅添,叫£19k 囉
介意tax rate 既港燦請移玉步去Dubai 啦
有大腦細照住應該係
自食其力就難講
我想請教下各位

我拎bc
中大畢業
本身就做big4
但依家轉咗去做eo
冇咩transferable skills 可言

今年24
諗住做返8~10年
年一大筆錢過去Birmingham /Manchester
見個邊樓價好平
或者各位巴打有冇咩城推介

之於揾工方面
想問下
拎bc難唔難揾工
唔求啲咩勁工
普通一份文職都得 20k 年薪咁樣
最壞打算係做uber司機

唔該咁多位
London出咗zone 5附近都唔算貴 再北會好悶
中年之後移民就馬死落地行 有bc肯做又唔介意一定有工做 除左經濟差冇得講
可能忍痛轉番出去好D
24 十年後都係34 渣喎
即劇開help to buy ISA
thanks
我應該起碼夠錢fullpay一間屋先會過去
依嗰台灣人剪左幾條關於反送中嘅感動片段 我地係咪要支持下?
https://lih.kg/1555226
thanks 巴打

唔會啦
唔quit都quit咗
仲要賠咗少少錢俾公司
個陣未有咁大決心移居過去
但好彩eo勝在儲錢快

如果依家quit我即刻過去重頭開始架啦
thanks
啱啱睇過 好似幾正咁
同埋都有留意下oversea mortgage
我意思係唔好咁短視, 你35過黎£20k/yr 唔好玩啦
thanks 巴打指點

Hi 手足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞