英倫扮工室 (27) 之 身在英倫 心在港

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
其實而家都未脫歐咁快手做乜
有部份人覺得
只不過係時間既問題
其他野又唔見咁有效率
我唔洗sponsorship呀
但之前既experience都唔係英國所以好難搵
人在英國定香港
英國啦,有幾個interviews但都唔請
We really like you
Your technical skills and altitude would bring a huge impact to the company
However in this occasion
We have a candidate who have relevant experience to our industry
我收唔少呢啲啦
你地比人reject 都咁好心機攞feedback
呢啲跟埋reject嫁喎
通常HR reject, 又同 interviewer 再schedule 先有feedback
要同
in多幾次就ok啦
有時依D野要比少少耐性
有無話覺得自己可以improve乜?
Interview 都係運多,唔好太介懷/self doubt
上次見工都差唔多in左10次先得兩個offer
有D係同個manager唔岩氣場
有D就technical pass左不過個background人地覺得唔適合
有D就自己柒

一命二運三風水

btw我地都有請compliance不過應該麻麻地所以唔建議
睇下有無巴打介紹
1 offer per 5 interview 算好啦
我隨時1 per 10
其實都係
1/10左右都好正路

以前岩岩畢業唔識玩
in左過3X次先得一個offer
咩信心都無哂
最尾做落仲發現係西工
唔怪得之會請我
依家燒緊啲BNO倉底貨簿皮啫
不過都已經準備換藍簿皮
可能咁啱之前份合約完咗,新合約招標順便轉埋款
我反而覺得
FG入錯行難轉
果時鳩報工
鳩鳩下做左developer
餓唔死不過又無發達
咁就一世
上個星期agent介紹左兩份工,今日agent打黎話其中一份覺得我 too good for the job我好快會frustrated (之前份工要supervise juniors 呢份就成個department最junior)

我覺得可能因為關係到laws and regulations所以啲公司覺得我香港既經驗唔可以carry forward 但其實我之前係呢邊讀書(都係laws and regulations)架
無啦啦跳返去做junior又的確值得再三思既
睇你自己接唔接受到
如果唔心急既可以再搵下先既

compliance既野我唔熟唔敢講有咩意見
你之前果D interview有無覺得feedback點?
Letter to London stock exchange ’ s management:
https://lih.kg/1561216
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞