連仔請入 外國人對連登嘅建議

631 回覆
2205 Like 5 Dislike
P牌推唔到 但讚同1樓
如果真係開英文台任發言,到時實有班垃圾假膠影衰全香港人,6月前已經有大量,雖然之後收斂左少左dd
你話淨翻譯某d熱門文可能都ok,但又好似唔駛特登開個台
人地叫你地好好保存連登文化竟然有人話不如直接去Twitter post🌝 乜野玩法
同埋Twitter 有字數限制(sor冇乜點玩唔記得係幾多) 而連登啲post成日水蛇春咁長,點係Twitter 度玩啊?

正正經經開個英文台先,等有心嘅巴絲自發搵有用嘅熱門post文宣post translate左佢,揀post眼光好/譯得好嘅咪俾多啲正評等個人有番少少認受性,到時如果又有心有力就可以幾個人主力譯post,其他人又可以俾下意見同share出去

啲廣東話slang同連登術語堅係會難譯到仆街,所以初期可以譯得正經少少先,等個台慢慢有reach先再深化佢
而到時有啲廣東話slang譯嘅時候可以加番少少 footnote 落去然後再係文末解釋番係點解
--------------------------------------------
例如:

中文:我屌你老母啊林奠!
English: Imma fuck your mother Carrie Lam(林奠[1])!

[1] The slang “林奠” is an alternation of the last name of the CE in HK, Carrie Lam 林鄭月娥, which the left half of the word 鄭 (奠) refers to “tribute to the death”
---------------------------------------------

之類之類

小弟非讀translate 所以都係9黎,望各巴絲勿見笑
另外有時間我都會想略盡綿力,而且我有朋友係做開中英廣告文案翻譯所以應該都可以幫到手
其實連仔可成立一個揀熱門post翻譯英文 篩選委員會!由果班委員揀邊啲熱門post 翻譯! 咁就可避免high rating 其實係派膠post 出現!
推比法律巴睇呀!!!!!!!!!!

[太子站] 有C.I.P.警狗透露有人真係死咗 希望炒車

http://lih.kg/dNREKS

[召喚法律巴]地鐵懷疑真係死左人2 (入嚟大家一齊判斷)

http://lih.kg/dNPrDS

push
翻譯論壇言論過來人。
1. 唔好翻譯言論。前面有人話畀人翻譯每個評論,千祈唔好!西方論壇尺度完全唔同香港,嚴過香港好多。有人寫支那蝗/殺警,你譯出嚟?
2. 建議開英文台,但只貼精挑細選嘅文宣。
3. 翻譯言論呢個模式係來自中國,因為中國冇言論自由。依家香港人暫時重上倒Twitter同Facebook,冇別面將所有dirty speech 畀西方知道晒
推到連仔更新政治英文台
Push
樓上打錯字。作為翻譯高登網絡言論嘅過來人,我得出嘅結論係 - 冇必要翻譯論壇言論, 連登高登講嘅尺度係同4Chan/8chan同級,譯咗dirty speech盞畀中國拎嚟做文鬥。英文台要開,但係貼精挑細選嘅譯文或文宣就夠。

大家知啲記者以往嘅歷史,佢哋以前寫開光復示威係nativist。上次光復屯門公園都被寫係nativist。
網上粵語翻譯得百度網有做....可能呢個網係用咗百度網engine...
我覺得即場口譯示威直播,透過Twitter/Facebook livestream,加中場講解,係外人最想睇但係缺乏資料。
推到連仔開英文台
push!!
點解唔post係站務台?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞