咩係VPN? 點解要用?

306 回覆
280 Like 0 Dislike
你VPN個IP係邊個國家就係果個國家Netflix , 內容未必有中文字幕.
無話唔得
其實係睇你想幾private 咁上網
其實好多都有multiple devices support
掉返轉係要留意有無limit 幾部機
同埋有無專用app
唔用VPN,用tor得唔得?
究竟係Nord 定Proton好
最安全係 Tor over VPN, Tor 好易被 Block, 好似 JobsDB 都上唔到, ISP 只會見到你駁住VPN server, 唔知你做乜
唔係唔得
不過佢嘅privacy policy 唔清楚
無寫有無log
呢個係VPN 大忌

另外EUR 5 一個月有唔少選擇
Mullvad 都係同樣價錢
但你需要畀佢嘅資料起級少
我用緊 ExpressVPN 幾好, 每月5-6X 蚊
點用
其實未必
Netflix 出名keep 住block VPN
所以你今日用到聽日未必得
有無推介
佢唔知你上咩網
不過好易知你用緊VPN
隨時有人問你做咩用VPN
no, 要用外國
Tor 個人嚟講慢
當然安全d
但唔代表一定無事
Cloudflare個warp宜家上咗testflight
有冇巴絲試緊
如果你公司 IT 部門 sniff 你部公司 PC 就睇倒
你要講下budget 同要求
其實上面講嘅除咗ExpressVPN
其他應該都multiple devices
除非有特別要求(Netflix unblock, 返中國個類)
唔係都ok
唔好意思借個位
希望機場812 813有份籌款嘅出黎交代返
[走數尋人]追查812 813機場籌款
https://lih.kg/1514439
普通vpn protocol會大大個header寫住i am vpn
所以支國人先發明左shadowsocks同vmess
筆直無咩所謂
可以用到電腦 ps4 ipad 電話有app就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞