咩係VPN? 點解要用?

306 回覆
280 Like 0 Dislike
呢個係最安全的終極隱身方法

查isp都冇用,只會查到一堆完全冇意義的ip address。
係,its好敏感大流量呢樣嘢的。

試過係公司裝visual studio download成幾廿gb。跟住its個來問我做乜春。大佬呀,冇個ide工都開唔到呀!唔撚係叫我開個nodepad寫code跟住就咁nmake build嘛
有樣野我想再回應多次:

就係用邊間好,我唔係it 專業,我唔可以話比你邊種最好,我自己係用緊Nord VPN. so far power_off (佢應該係相關專業) 巴打無ban. 我覺得應該ok.

同埋我想講,用邊種VPN 當然重要,但更重要係要be alert,提高警覺,要明白香港如今係軍政府國家,本地政府毫無權力,所有野都係跟上面標準。

咁對比上面,佢地會嘗試控制咩?

1. 你的所有網頁瀏覽記錄
2. 所有通訊記錄,例如電話溝通,WhatsApp
3. 所有社交媒體記錄,例如Facebook. 香港Facebook 或者阿mark 領導下的Facebook 幾咁垃圾,你Google 下就知。
4. 所有搜尋器的記錄

VPN 唔可以完全遮到晒你所有野,例如你日日log in 用Google search 野都係有record,Facebook share post. 都有留低,但係一個好ga 第一步去嘗試保護自己digital footprint. ,嘗試慢慢自己發掘過渡去高防護性ga 野,例如停用WhatsApp, 小心Facebook 言論等等。

始終無一樣野話可以完全保障自己安全,點樣達致安全更加係自我意識去維繫
1.裝app. ,,之後allow to use VPN. in your phone setting.

2. PayPal 方法請爬post. 用credit card 不成可以debit card.

VPN 其實係一d 好普通ga It 野,要做幾多step 係睇你對私隱有幾高要求,你就咁用自己PayPal 去買其實都完全無問題。

凡事取易捨難,見你用緊VPN,機構基本上可以係service provider 可以攞到ga 資訊已經少左好多。
互聯網協會︰封網令社會付出龐大代價
http://news.now.com/home/local/player?newsId=360929&refer=Share
咁裝左vpn再連安全性唔高嘅wifi呢
本身VPN 其中一個用途就係係public WiFi 到用。
smart TV yes. mobile phone. 電腦唔會。

如果封ip. 由於你有最小幾百個ip揀,所以無問題
如果係vpn 嘅share account 安唔安全?
最重要佢唔洗封殺連登
只要做到香港境內上唔到連登就得
仲可以block晒所有賣vpn既網
提升你翻牆難度
當然一定阻止唔到香港人

不過你依家可以搶先一步幫自己建立一個聯絡外界既方法
唔通下下等火燒到你間屋先開始執野走咩
兩手準備
關咩事 係cloud開
之前我用VPS起既ss server, 俾Netflix detect到
Netflix 封得好快手㗎
成日update
連好多VPN 公司話保證嘅server 話unblock Netflix 專用
但最後都一樣會唔得
呢個時候就要推

電腦手機私隱基本教學
https://lih.kg/1294617

好有心機嘅post
希望大家唔好似為用完VPN 就咩事都無
Mullvad唔好咩? 理論上最secure
Found in Sweden
完全正確,當全民都有VPN.
一提升internet security
二係確保資訊自由
14 eye 有d 人會介意
個nord vpn 唔係想像中咁好, 好多server 連唔到
有無試下搵support?
真金白銀買返嚟
有咩事都問下間公司好過無
感覺會慢到仆街
我用緊7 日試用, 感覺唔係咁易連到上vpn server
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞