【手牽手做個好朋友】低調置業討論區(303)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
巴打們, 有D想問下大家意見

前日去左西灣河睇樓

第一間: 43年單棟樓, 大堂應該整完無耐, 幾靚仔, 實呎338兩房500萬, 都實用度高, 廁所係廚房再入, 業主本身放租, 最近先放出黎

第二間:係正太古城隔黎果4棟太X樓舊樓, 312呎開放式450萬, 間左間房淨係放到雙人床, 唔計廁所同廚房幾乎一個長方形通曬, 聽講業主講應該準備移民, 我幾鍾意呢個

第三間:太安樓3房352呎448萬, 但女友話太雜唔考慮

主要都係TARGET番D 500萬以內舊樓FOR自住, 第2間果D其實有無收購機會? 見過條街太樂樓之前都收購左, 60年樓係咪做唔到25年? 果到雖然舊, 但睇落又無咩野, 入面走廊都乾淨, LIFT都新淨, 果頭又靜
60 年樓可能只能按到 15 年.. 簽之前記緊問清楚銀行先
舊樓既 policy 有機會成日變,尤其而家開始收緊按揭時,呢啲係首當其衝
My dream house 雲地利道1號
無敵大露台兼靚則 但好小人放盤
50M 起跳
闊落到冇朋友
你都睇過?
見巴打咁講,我隨手 google 同去中原網站睇下咋
半億邊住得起
東涌藍天海岸兩房成左600萬,唔豬係掛
好難唔令人覺得係有數十萬台底交易囉
不過有點舊,上面比華利山禮頓山不是更好嗎作為dream house
大家覺得呢知時候買樓係咪好不智?
我想一開二
勇者無懼?經濟漩渦已成,我信有得跌,但跌左都好多人想上車,起碼我識唔少人都有首期,但份工點,銀行有冇水,咩位買睇你造化
師兄識貨,好鍾意呢啲小街的靚樓,唔知點先可以買到
係天悅廣場食完漢堡包諗住行落去買四喜月餅,行到底褲濕埋去到見到要排隊
唯有聽朝再試
我係絲打
但呢類樓既價錢應該唔會點跌,雖然係咪都唔會買得起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞