【手牽手做個好朋友】低調置業討論區(303)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
管理有乜問題?
兆康要唔要補咗地價先賣得?

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20190906/60011800

詹sir直擊啟德Oasis Kai Tak : 『沒有「暴塗」,只有「暴正」!』 E-mail 此主題給朋友

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20190906/60011800

逆權運動遍地開花,就連驗樓的「詹Sir」詹濟南也義憤填膺。他驗收會德豐(020)啟德Oasis Kai Tak時對時局作「直線抽擊」,由主人房玻璃指透明度不足,到廚櫃組合「沒有『暴塗』、只有『暴正』」,甚至跪低檢查廚櫃底也說看見「黑景」,都旨在不滿政府及警察的所作所為。最終還將單位驗樓評分說比8月中林鄭民望27.9分要高,有94分。

詹sir甫入單位,行出露台,看見客廳玻璃窗被多個「鐵馬」鎖住,「係用來鎖住窗塊玻璃,之前有問題嘅玻璃撤回咗㗎啦,掟走咗嘅玻璃已經壽終正寢。等玻璃膠硬化後,合適地撤回鐵馬。(而家開唔到窗?)暫時,平靜後可以開返。(而家開窗會唔會傷到人?)裝得好就唔會傷到人……暫時無危險,不過有陣時開窗就唔好行咁埋,如果唔係我驚整親隻右眼。最怕隻窗啡親隻右眼呢,我擔心呢家人無得還眼呀。」說時以右手遮蓋右眼。

然後他吩咐徒弟康仔遞個布袋:「我嘅布袋入面就好多架撐,就唔係布袋彈……」從布袋取出螺絲批,仔細檢查窗邊玻璃膠,相信已經可以撤回「鐵馬」,「之前好慘,香港持續壞天氣。落吊船做嘢,太大風唔得,落雨唔得,所以有啲嘢堆咗後面焗住做。睇得出交樓前天氣有阻滯,有頭髮唔使做癩痢。」

到主人房,詹sir指:「有件玻璃刮花咗少少,其實無乜大影響,但影響少少透明度。有時透明度不足,刮花少少都幾影響,我都建議換。要換,唔好磨,磨得唔好會變哈哈鏡,透明度更加不足。做嘢要有足夠透明度,變哈哈鏡就最攞命,佢係變形。」

檢查開放式廚房,扭開水喉,跪低之際說:「我成日都話驗樓好,睇嘢好,有時要跪低,成日堅持企硬,點睇嘢?下面咪睇唔到。適當時候,有必要嘅就跪低,跪低先睇到下面嘅嘢。(於是他跪低睇廚櫃底,被問有無唔想睇到嘅嘢?)黑掹掹嘅景色,『黑景』囉!見到黑景點算?我就跪低㗎啦,最終呢,都係走人。話時話,呢個櫃啲油漆髹得幾好喎,真係沒有『暴塗』喎!沒有『暴塗』,只有『暴正』。」所謂「暴正」,他解釋:「裝呢啲咁嘅櫃,最怕『暴正』,即係夾硬整正佢嗰種,返轉頭唔會有好嘢嘅。做建築,裝任何嘢,千祈唔好夾硬整正佢,『暴正』係無好結果嘅。」

企返起身,打開廚櫃上組合櫃看見未放好層板,詹sir就說:「畀你任砌,低有低砌,高有高砌,可以點砌就點砌。(亂砌好難睇?)呢啲唔係靠個樣,至緊要砌得啱用。(就算幾難睇都照砌?)好彩無CCTV睇住啫。我就唔會太暴力,好斯文,1個人砌得啦,唔使3個一齊砌。」驗樓當天正爆出3名警員涉嫌串謀在醫院向一名長者行私刑的新聞。

他總結:「經過各方接受,亦唔係一個洪水猛獸式的獨立調查,分數係高過27.9分好多,係94分。當中有『暴正』、影響透明度的玻璃,有啲石材曾經出現撕裂。窗戶嘅鐵馬,拆時要小心,一唔小心就會造成撕裂,一定要按『步』就班,步正就ok,暴正就唔ok。」
詹蛇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞