[獨遊]令和元年JR全國7日GREEN之旅 [2]

84 回覆
8 Like 4 Dislike
估唔到去坐会津線

話咁快就去左会津若松,最突出既建築物係東橫INN......

係個極擁有其歷史既地方
歷史就唔詳細講啦,總知直至今日同長門國(今山口縣西部)係死對頭

呢班車土日祝係開埋去喜多方,經過艱難考慮之後都係決定搭埋過去

途中大草原不可避

喜多方,跟会津若松只係一箭之地
但係依賴公共交通卻覺得很遙遠,因為班次真係有點兒那個
喜多方就出名醬油拉麵,同博多豚骨拉麵(唔係那個講博多好多殺手既作品),以及札幌味噌拉都並列日本三大拉麵
喜多方係香港唔出名,唔知點解啦
但日本就好多地方有喜多方拉麵食,特點係朝早就開門

咁難得來到當然要試下
不過如果想趕返去会津若松就得個半鐘到,唔係就要係度食風
所以把心一橫在車站上了的士
咁果度D拉麵店都算秩步圈內(20-30分鐘咁上下),可以接受

一開始叫司機帶我去呢間野,我俾左地址佢,佢睇唔明
後來俾返舖頭名就「哦」咁樣,一個字車程唔知有無就到
喜一 https://tabelog.com/fukushima/A0706/A070601/7000556/
可怕去到司機同我講間野截左龍,SOSAD

跟住司機賣左我去另一間,大概又一個字車程
但係中間行埋晒D小路

好彩的士錢加埋只係千零円
最緊要有得食,睇落人好多但係等左陣就入到去

食完感覺...一般好食啦
但唔知點解個湯勁咸,應該好多人接受唔到
總算是朝聖完啦
まこと食堂 https://tabelog.com/fukushima/A0706/A070601/7000008/

跟住就要急步行返去車站,開埋導廢事行錯路,因為幾乎唔容許出錯

成個地方都空無一人......未去過人煙咁稀疏既地方

總算返到去,仲有一個字開車
返到会津若松仲有小小時間
去ekikun嘗虐租單車,但佢話要有電話
所以無得去呢到遊覧了,可怕

快速郡山,不過今日無打算呢個方向返去

呢到也是四季島既行程之一

只好等待是日的主角C來臨
單車都要電話?
呢首真係超正
北陸ロマン
成日放工返屋企就訓覺
結果已經又飛,今次試下開live
https://lihkg.com/thread/1594765/page/1
文呢
寫完山陰遊記就會補返呢到 請見諒
推下先
打完山陰遊記,更新返呢到先

令和元年5月6日 (續)

是日的主角C:夢寐以求的DLばんえつ物語

可惜唔係SL,因為之前壞左車,不過今年冬季會復出

有Green Pass當然坐Green車,車門就會有人check飛
無飛係完全無法踏入Green車範圍

有postcard同埋Green車限定紀念證作為紀念品
在車站買了杯清酒,加上勁眼訓(呢日5:20AM已經在上野搭車)
所以無耐就訓鬼著左

途中阿賀川的風景,不過大部分時間訓著左
同埋天色都開始變差

展覽室都有小小野睇,同埋隱約望到出面

自從很久之前東日本PASS被暴力分開成兩邊之後
就除了全國PASS再沒有一張周遊券可以搭晒呢條磐越西線
所以我一直覺得依家JR東日本PASS既劃分有D問題

唔開全國PASS既話
一係就青春18 (但要留意唔可以搭Green指定席,加錢都唔得。普通車指定席就可以)
一係就玩長距離乘車券 (可以參考山陰本線之旅,賣下廣告先 https://lihkg.com/thread/1594765)

訓左差唔多3個鐘來到新潟県的新津
有小小嘥左,竟然難得坐Green車走去訓覺

影個車尾講聲bye bye

影下d得意野先
咁大雨
仲行雷閃電
新津有個鉄道資料館值得一去
不過都要搭巴士去,而且我去到車站已經過左開放時間
有點遺憾

所以只好等下車,同埋又去New Days買野食

跟住就搭車去新潟,好快就到

最後來到新潟駅,唔知呢頭有咩景點
難道要我去看NGT48嗎?
唯有係度say hello,跟住完結是日行程

想搭五能線

最後就是坐E4 Max返去囉
是日係超級黃金周最後一日,車站好多人
要落返京近迎接社畜生活
雙層E4 Max再唔搭就以後無得再搭,不過.....

都係食個便當先啦,但係食完有小小肚痛

途中見到傳說中既E7朱鷺色,不過依家又要返去北陸新幹線喇

最後返到日暮里,完結本日痴線行程
宇都宮線 > 日光線 > 東武日光線 > SL大樹 > AIZU MOUNT EXPRESS > > DLばんえつ物語 > > 上越新幹線
E4 MAX有排有得搭啦
令和元年5月7日
最後一日揸PASS行程,第一次搭E5、E6

好快就來到仙台,快過返工
有塊好熱情既牌教大家去松島海岸

我又真係跟住做,搭仙石線
是石ノ森章太郎主題的電車,但呢班車唔會去到石巻

40分鐘多點就到了松島海岸~
傳說中的日本三景之一,就在這裡
出站就俾人sell去搭松島觀光船
咁來到都要支持下架啦,就擺低左1000YEN登船

船有green室,但今日佢話免費開放

on99咁在松島兜左圈
隻船係咁朗讀島仔d名真係好鬼死煩,仲要有埋英文

呢個日本三景就係咁樣架啦,係咪好頹呢
好似天橋立冇松島咁伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞