[獨遊]令和元年JR全國7日GREEN之旅 [2]

84 回覆
8 Like 4 Dislike
HARUKAS300睇景係幾正
Day 5 令和元年5月5日
開始愈寫愈頹

離開大阪了

搭KUROSHIO上新大阪 (跟住又返左大阪)

今日帶埋小動物一隻出來
8:40分坐Thunderbird 9號
呢班車只會停大阪、新大阪、京都、(敦賀也通過)、福井、金沢
希望月底前寫完
電鳥
帶動物做咩?
搭Thunderbird Green車可以去down個app
開藍芽拿特典,小食or飲品一杯
不過我最後係唔記得去換領返
沿途可以看到琵琶湖,穿過一堆隧道到敦賀開始
開始見到正在建設的北陸新幹線延線
將來會取代Thunderbird的地位

搭了兩個半鐘多d就到左金沢
不愧係現時日本最快的特急路線 (平均速度計)

也是我第一次踏足北陸這片土地
https://www.youtube.com/watch?v=7GuMg0lblYo
呢首車內BGM係我最喜愛的音樂之一
除了北陸新幹線外北陸方向外,Thunderbird都會用呢首歌

黃金周差不多到了尾聲,到處都是从从从同埋gip
車站成千個locker都爆晒,要用臨時寄存
肚餓去左所謂既近江町市場搵野食
其實咪就係街市一間,只係咁岩入面有食店
點解街市都可以當景點咁sell

難得來到都搵間評價好d既

排左差唔多兩個鐘,就係呢間野

塊布又幾靚

食左個海解丼,3000円,為整個行程最貴的一餐
但感覺d海鮮真係無咩特別,可能太多人影響質素掛 sosad
整體不如名古屋2000円有找果餐
近江町都係吹大?
食完野 (有d一肚氣) 就開始行去兼六園
不過好似有D蕩失路

中途見到個好特別既建築

尾山神社,有點西式風格(?)

跟住就到左一個叫咩野香林坊既地方
觀光案內都會有,但咪就係小旺角一個
都係用來浪費時間既地方
但係見到連呢到既人都排珍珠奶茶.....媽救命
日本三大庭園,兼六園
入園費只係310YEN

與岡山後樂園、茨城偕樂園齊名

去到都差唔多閂門,不過因為夏季日照長所以仲未日落

係咁依擺幾多相交下貨算

搭巴士返去,JR巴士出pass唔駛錢

好多人既金沢駅

指定席係一早劃爆晒,不過仲有立席呢個選擇

JR PASS,this way!this way!

本來有諗過chur埋和倉溫泉,不過排隊+行路無晒時間lu
只好放棄
睇下有無機會去奧能登先再算

咁岩見到有架Thunderbird轉緊電牌
影下先

好,去東京!

車頭相就唔記得影喇
食飯緊要

兩個半鐘後到了最後的住宿地:東京.日暮里
交通十分方便呢

Day 5完
Day 6將會是最刺激的一日,敬請期待
金澤寫版指示PASS,好過人手舉
令和元年5月6日
超級黃金周最後一日
超早起身,也是行程最豐富的一日

宇都宮線 始發 5:10
本來計劃坐Yamabiko,但係咁早起到身就走了去坐在來線

空無一人的在來線Green Car
車掌循例都問去邊,我二話不說就答了終點宇都宮。

訓左陣就到了以餃子為名的宇都宮,也是栃木県的縣廳所在地

轉日光線得幾分鐘,所以沒法在這裡逗留了

幾靚

JR日光駅二樓有個展覽室
都係循例講下有關歷史咁

日光已經去過兩次,所以今次只係路過

走左去東武日光,早餐都係響度搞掂

還有種十分奇怪的檸檬牛奶,一生人一定要試一次

最後買了一張如此奇怪的車飛
正式向福島縣進發

ON居居咁搭左東武普通車到下今市駅
明明可以在JR今市行去 (廿分鐘到)
因為張飛可以途中下車所以出左去望望

個站有獎架 (笑)

個站好多特色擺設

今日的主角A:SL大樹

SL大樹
檸檬牛奶點?飲得過

今日天氣麻麻,但鬼怒川幾靚

staff拿住令和元年塊版捉我影相
但係無理到佢,因為影完之後一定會問你課金

30分鐘到就到鬼怒川溫泉

過了氣(?)的鐵道娘

有零星的廢老團,我就想去下傳說中既廢墟行下
然而是日行程緊密無咁既時間去,好快又要起程
你諗多咗
觀光列車拎牌影相從來都唔洗課金

是日主角B:快速AIZUマウントエクスプレス (Rapid Aizu Mount Express)
此列車橫跨東武鉄道、野岩鉄道、会津鉄道以及JR東日本
為絕無僅有的秘景級路線

車內極其豪華,但不需要急行料金之類,只需要乘車券就可以上車
架車去到野岩鉄道開始,車掌會過來查飛

有興趣既話youtube有4K前面展望
https://www.youtube.com/watch?v=GgioHxnB8f4&

福島県 会津田島駅

痛車

呢到會併結

跟住走左過去坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞