[獨遊]令和元年JR全國7日GREEN之旅 [2]

84 回覆
8 Like 4 Dislike

點都好我總算稱霸左日本三景
安藝嚴島(2016, 2019)、丹後天橋立(2017)、陸奧松島(2019)

江戶時期有個儒學家周遊列國,寫左篇潮文,說「松島、此島之外有小島若干、殆如盆池月波之景、境致之佳、與丹後天橋立、安藝嚴島爲三處奇觀」
然後日本三景就是從此而來

講下我個人對日本三景既睇法:
嚴島應該係最沒有意見那個,不過依家圍晒版維修緊
天橋立都唔少人話失望,但只要天氣好係絕對值得一去。雖然大家都嫌有d遠,但交通算好方便架啦,就係有d遠先無咁易俾人玩爛晒,好似京都d乜春鳥居咁
最後松島,真係連我都有小小保留,畢竟類似既景觀日本真係好多。我諗條友都係去左個易去d既跟住就話佢三景。不過都有d覺得可憐,松島上的松島睇落好疏咁,有傳是因為過去遊客係咁餵雀仔令到雜物掉入松樹破壞生態,所以依家船上再無飼料賣。不論係唔係咩三景,希望大家都可以珍惜下大自然啦
好同意你對三景睇法, 松島真係伏黎
天橋立好好多

個人反而覺得最靚係天橋立,宮島次之,松島真係..........
不過可能我去天橋立個陣天氣好好,去宮島個陣就落雨,去松島就強風
影完三景碑就跑返去車站
爭取時間直落,唔係就要係度食埋lunch先走得
呢度d車都比較疏,一個零鐘一班左右

跟住就到左仙石線既終點:石巻(いしのまき)

點解特別註明讀法,因為果期有個眾議院議員讀錯呢個名,讀左「いしまき」三次,貽笑大方

石ノ森章太郎的動漫人物已經隨處可見
石巻是東日本大震災被直擊的重災區之一
過了八年,還是有種淡淡的悲傷

當年被海嘯直擊的現場,仍然在復修

到石巻必定會去的地方是石ノ森萬画館
從車站行路過來15分鐘左右,屬十分方便

2001年落成開館,紀念昭和年代漫畫家石ノ森章太郎(1938-1998)

然而在311大震災,萬画館被5米高的海嘯直擊。地下的商店被摧毀,所幸的是樓上的展品避過一劫。萬画館在翌年11月重開。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞