big 4 accounting firm advisory 點解唔夠 MBB嚟?

156 回覆
1 Like 54 Dislike
識人做唔出名既consultant firm 做2年已經> 50k
開名想入
unsw 商學院grad你問答
https://lih.kg/1309461

樓主做緊big4 advisory 就緊係覺得咁諗
之前開啲post 個個都俾人插
似假膠 撚鳩會計狗同big 4
唔少都都博唔到跟住就自己收皮
其實香港都有d boutique d 既consulting firm 既consultant都搵幾多... 不過大部份間firm係外國都有d名氣 or 個founding partner 係某個industry好出名

我覺得反而呢d firm 仲難入同辛苦...
我之前in 過一間法資. Interview 唔算好難, 但係認識左入面幾個consultant, 佢地background 都幾勁 (e.g. 做左幾年ibank 嫌辛苦), 同埋因爲佢地細scale反而個個都好有entrepreneurship, 除左跟project 之外成日都會做thought leadership sharing, 出article, 搞seminar/ workshop 做分享

相比係做big4, 個mentality已經好唔同
真假都幾好笑
唔同市場
Big 4 做implementation/execution 多, 而收既價亦相對低d

咁MBB 做strategy 係咪高檔d 呢,我覺得唔一定
不過人地d consultant profile 係勁過big 4既
係咪 s 字頭
留名
S 字頭的consulting 真係未聽過.......
OC&C , ATK, KEK, OW 呢D 就聽過
類似啦
不過我冇offer
你講既呢d已經係1 tier 尾 2nd tier 頭
S字頭個間都唔算咁出名既
果間野好似要 interview 好多 rounds
睇到尷尬
會唔會拎 hsbc ibd 同Gs比
唔知呀... 你有冇in 過?
因為我第2 round 就收皮
樓主真係唔識架喎 big 4 first tier mel u first tier
?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞